Osteokondroza e mesit: simptoma dhe terapi

lezione të shtyllës kurrizore lumbare në osteokondrozë

Osteokondroza është forma më e rëndë e lezioneve degjenerative të shtyllës kurrizore, e cila bazohet në dëmtimin e strukturës së diskut ndërvertebral të vendosur midis rruazave. Nëse simptomat e osteokondrozës lumbare nuk njihen sa më shpejt që të jetë e mundur, atëherë kjo gjendje çon në deformim të trupave të rruazave fqinje, nyjeve ndërvertebrale. Enët dhe sistemi nervor janë të përfshirë në procesin patologjik.

Një nga format më të zakonshme të kësaj sëmundjeje është osteokondroza lumbare, simptomat tek femrat dhe meshkujt janë shumë të ngjashme. Shumë të rritur kanë ndier vazhdimisht siklet në rajonin e mesit, sakrumin, këmbët, të cilat shkaktohen nga osteokondroza dhe ndërlikimet e saj. Ndër të gjitha arsyet e humbjes së aftësisë për të lëvizur normalisht, është kjo sëmundje që zë një nga vendet e para.

Arsyet

Një nga shkaqet e sëmundjes është qëndrimi i dobët, por ka edhe të tjerë:

 1. Osteokondroza e shtyllës kurrizore lumbosakral, simptomat dhe trajtimi i së cilës sjellin shumë bezdi për pacientin, ndodh më shpesh për shkak të rritjes së stresit në shtyllën kurrizore. Kjo është arsyeja pse sëmundja manifestohet më shpesh tek ata, aktiviteti i punës i të cilëve shoqërohet me punën fizike dhe ngritjen e peshave.
 2. Një faktor tjetër që provokon sëmundjen është pesha e tepërt, e cila rrit presionin në shtyllën kurrizore.
 3. Mungesa e ndonjë ngarkese dhe pasiviteti fizik përkeqësojnë ushqimin e indeve të diskut dhe ngadalësojnë rrjedhën e gjakut, proceset metabolike në shpinë. Korse muskulare dobësohet ndjeshëm dhe krijon një sfond të favorshëm për zhvillimin e ndryshimeve patologjike.
 4. Pozicioni i gabuar i trupit, nëse pacientit i pëlqen të ulet me shtyllën kurrizore të përkulur, çon në faktin se ngarkesa në disqe dhe rruaza është e pabarabartë, disqet deformohen dhe konsumohen shpejt.
 5. pozicioni i gabuar i trupit si shkaktar i osteokondrozës lumbare
 6. Shpesh shkaku i osteokondrozës së mesit, simptomat e së cilës sjellin shumë bezdi në jetën e pacientit, mund të jenë lëndime. Ato ndodhin gjatë sportit, ushtrimeve pa përgatitjen e duhur, ngritjes së gabuar të peshave të mëdha, lëndimit gjatë rënies.
 7. Disa ekspertë besojnë se osteokondroza është e paracaktuar edhe në nivelin e gjenetikës, pavarësisht se në cilin departament të veçantë vërehen ndryshime degjenerative.
 8. Një ndikim të veçantë ka edhe mosha e pacientit: me kalimin e viteve, segmentet e shtyllës kurrizore humbasin lëvizshmërinë, elasticitetin e tyre dhe për këtë arsye i nënshtrohen shkatërrimit dhe deformimit. Më parë, osteokondroza e shtyllës kurrizore lumbare, simptomat e së cilës janë mjaft të pakëndshme, konsiderohej një sëmundje e të moshuarve, por sot ajo shfaqet tek të rinjtë nga 25 deri në 30 vjeç.
 9. Faktor predispozues mund të jenë disa patologji që shoqërohen me inflamacion në nyjet e shtyllës kurrizore ose ndryshime në strukturën dhe formën e saj: spondiliti ankilozant, artriti, skolioza, paqëndrueshmëria e diskut.

Në raste të rralla, shkaku i zhvillimit të osteokondrozës mund të jetë:

 • hipotermi;
 • stresi;
 • kequshqyerja;
 • shkeljet e regjimit të punës dhe pushimit;
 • kushte të këqija mjedisore.

Në shfaqjen e parë të shqetësimit në rajonin e mesit, është më mirë të kërkoni këshillën e mjekut.

Klasifikimi sipas shkallëve të osteokondrozës

Klasifikimi i osteokondrozës sipas shkallëve përdoret për të karakterizuar sistematikisht manifestimet klinike të sëmundjes. Klasifikimi ju lejon të përshkruani simptomat e osteokondrozës lumbare dhe të përcaktoni saktësisht se në cilën pikë pacienti filloi të shqetësohej nga dhimbja:

 1. Shkalla e parë ndodh kur disku çahet, gjë që provokohet nga lëvizjet e papritura. Ajo manifestohet në formën e dhimbjes së fortë të papritur, në shpinë ka një ndjenjë se një person është tronditur, muskujt janë të tensionuar në mënyrë refleksive.
 2. Shkalla e dytë e simptomave i ngjan zgjatjes ndërvertebrale dhe paqëndrueshmërisë së trungut kurrizor. Dhimbja përkeqësohet nga aktiviteti fizik. Acarime dhe remisione të alternuara vazhdimisht. Nëse osteokondroza shfaqet në rajonin e qafës së mitrës, atëherë dhimbja intensifikohet kur një person qëndron në një pozicion për një kohë të gjatë, dhimbje koke të shpeshta, siklet në krah dhe shpatull dhe lodhje në ekstremitetet e poshtme shqetësohen.
 3. Shkalla e tretë manifestohet në formën e simptomave të një hernie diskale: mpirje të gjymtyrëve, ndryshime në qëndrim dhe ecje, dhimbje koke dhe parehati përgjatë nervit të prekur. Simptomat mund t'i ngjajnë sëmundjes së veshkave, traktit gastrointestinal, çrregullimeve në sistemin riprodhues.
 4. Shkalla e katërt fillon me faktin se hernia nuk ndihet, manifestimet mund të dobësohen, por simptomat e paqëndrueshmërisë së trungut kurrizor, përdredhja e rruazave vazhdojnë ende. Përveç kësaj, mund të shfaqen rritje të trupave vertebral, të cilat shpesh shtypin nervat kurrizore ose bllokojnë kanalin, ngjesh trurin me shpinën. Kjo shkallë mund t'i atribuohet pasojave të operacionit, nëse hernia hiqet me operacion.

Osteokondroza e shtyllës kurrizore lumbare, simptomat e së cilës sjellin shumë bezdi, është një sëmundje mjaft e pakëndshme. Kërkon trajtim urgjent kompleks dhe monitorim të vazhdueshëm nga një specialist.

Simptomat e patologjisë

Në varësi të simptomave, trajtimi i osteokondrozës lumbare mund të jetë i ndryshëm. Kjo për faktin se sëmundja prek sistemin nervor, prandaj shpesh ka probleme që shfaqen në pjesë të ndryshme të trupit, të cilat në asnjë mënyrë nuk lidhen me shpinën.

Në fazat e hershme të sëmundjes, dhimbja mund të shfaqet pas një tendosjeje të rëndë fizike ose një qëndrimi të gjatë në një pozicion, për shembull, një person shpesh kalon kohë ulur në një kompjuter. Ndërsa sëmundja përparon, dhimbja bëhet kronike. Nëse sindroma e dhimbjes nuk shfaqet, atëherë në vend të saj mund të ketë siklet që ndërhyn në një jetë normale. Kompleksi i simptomave mund të jetë si më poshtë:

 • dhimbje në rajonin e mesit, që shpesh rrezaton në mollaqe ose këmbë;
 • ngritja e peshave si shkaktar i osteokondrozës lumbare
 • spazma në muskuj me një qëndrim të gjatë në një pozicion statistikor;
 • tension i vazhdueshëm i muskujve të shpinës;
 • të shtëna në shpinë, të cilat më së shpeshti ndodhin pasi një person ka qenë në të ftohtë për një kohë të gjatë;
 • shqetësime shqisore në pjesën e poshtme të trupit të pacientit;
 • mpirje e këmbëve, ndjesi shpimi gjilpërash të shpeshta në gishta;
 • ftohje e këmbëve;
 • mosfunksionim i djersitjes;
 • thatësi e lëkurës në zonën e shfaqjes së dhimbjes.

Simptomat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore lumbare mund të përkeqësohen nëse nuk merren masa për të kuruar pacientin ose nëse një nga faktorët provokues bëhet më intensiv. Në këtë rast, sindroma e dhimbjes kalon në ekstremitetet e poshtme. Një person përpiqet të gjejë pozicionin më optimal në mënyrë që të lehtësojë gjendjen e tij dhe të mos ndjejë shqetësimin e pakëndshëm të shkaktuar nga sëmundja.

Metodat diagnostikuese

Fillimisht, para fillimit të diagnozës, mjeku duhet të mbledhë një anamnezë të pacientit të tij, ta ekzaminojë me kujdes, të vlerësojë gjendjen shëndetësore. Për më tepër, mund të kërkohen metoda instrumentale të ekzaminimit.

Një histori e plotë do t'i lejojë mjekut të sugjerojë se çfarë shkakton simptomat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore lumbosakral, si dhe të vlerësojë rreziqet e shfaqjes së saj. Ekzaminimi i pacientit konsiston në palpimin e zonave të dhimbshme, goditjen, ekzaminimin e jashtëm të lëkurës. Në disa pacientë, mjeku mund të testojë ndjeshmërinë duke përdorur akupunkturën.

Bazuar në të dhënat e mbledhura nga mjeku, pacientit rekomandohet që t'i nënshtrohet studimeve shtesë instrumentale për të konfirmuar diagnozën dhe për të përcaktuar se sa të prekura janë shtylla kurrizore dhe organet e tjera. Pacienti këshillohet që t'i nënshtrohet:

 • radiografi;
 • MRI;
 • CT.
Diagnostifikimi MRI i osteokondrozës lumbare

Të gjitha këto metoda diagnostikuese ndihmojnë në përcaktimin e disa veçorive të zhvillimit të sëmundjes. MRI konsiderohet më informuese prej tyre, dhe e gjitha sepse metodat e tjera bëjnë fotografi të trupit të njeriut në vetëm disa projeksione dhe nuk lejojnë një vështrim më të afërt të të gjithë problemit.

Trajtimi i osteokondrozës lumbare, simptomat e së cilës fillojnë të shqetësojnë një person, zgjidhet nga një mjek. Është e pamundur të bëhet një diagnozë dhe të përcaktohet kursi i terapisë vetëm me ekzaminim të jashtëm, është e rëndësishme të kryhet një ekzaminim gjithëpërfshirës dhe të parandalohen komplikimet.

Trajtimi i osteokondrozës së pjesës së poshtme të shpinës

Është e pamundur të kurohet plotësisht osteokondroza. Rezultate të mira mund të arrihen nëse pacienti ka 1 dhe 2 shkallë të sëmundjes. Por në çdo rast, do të kërkohet trajtim afatgjatë i osteokondrozës së rajonit lumbosakral, sepse simptomat nuk mund të tolerohen, ato janë aq të forta dhe të pakëndshme. Terapia ka për qëllim:

 • zvogëloni intensitetin e dhimbjes në rajonin lumbosakral;
 • eliminoni tensionin e muskujve që nuk e lejon një person të relaksohet;
 • forconi muskujt e shpinës, vitheve dhe ekstremiteteve të poshtme;
 • normalizimi i rrjedhës së gjakut dhe proceseve metabolike në zonën e prekur;
 • eliminimi i procesit inflamator;
 • rivendosni gamën normale të lëvizjes në rajonin e mesit dhe rrisni ndjeshmërinë e këmbëve;
 • përmirësojnë funksionimin e organeve të sistemeve riprodhuese dhe ekskretuese.

Ndër ilaçet, mjeku preferon si më poshtë:

 • Rekomandoni patjetër ilaçe kundër dhimbjeve. Analgjezikët ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes, por nuk mund të largojnë shkaqet e sëmundjes.
 • Për të hequr ënjtjen dhe dhimbjen radikulare, përdoren NSAID, dhe në raste të rënda, ilaçe me bazë steroide përdoren për të hequr qafe simptomat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore të mesit tek gratë dhe burrat. Veprimi i tyre ka për qëllim zvogëlimin dhe eliminimin e inflamacionit.
 • Për anestezi lokale, përdoren bllokada paravertebrale. Ilaçi administrohet përgjatë rajonit të mesit. Më shpesh ato rekomandohen për pacientët me 3-4 gradë të sëmundjes.
 • Rekomandohen relaksuesit e muskujve për të eliminuar tkurrjen spastike të muskujve.
 • Kondroprotektorët përmirësojnë proceset metabolike në indet e kërcit, stimulojnë proceset rigjeneruese dhe ngadalësojnë ndjeshëm deformimin e tyre.
 • Vitaminat që i përkasin grupit B ndihmojnë në përmirësimin e metabolizmit qelizor, reduktojnë inflamacionin dhe ndihmojnë në largimin e lëngjeve të tepërta nga trupi.
 • Diuretikët ndihmojnë në eliminimin e ënjtjes.
 • Imunostimulantët rrisin aktivitetin e sistemit imunitar dhe përmirësojnë mbrojtjen e trupit.
 • Mjetet për të përmirësuar rrjedhjen e gjakut në zonën e prekur nga sëmundja, të cilat administrohen me pika në mënyrë intravenoze.

Terapitë plotësuese

Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu metoda fizioterapie. Nuk do të mjaftojnë vetëm medikamentet për trajtimin e osteokondrozës së rajonit sakral të mesit, simptomat e të cilave sjellin dhimbje tek pacienti. Për të eliminuar dhimbjen dhe për të lehtësuar spazmën e muskujve, rekomandohen procedurat e mëposhtme të fizioterapisë për të përmirësuar proceset metabolike:

 • amplipuls;
 • elektroforezë;
 • rryma diadinamike;
 • terapi me rezonancë magnetike;
 • magnetoterapi;
 • trajtim me lazer.
fizioterapia e osteokondrozës lumbare

Gjimnastika terapeutike gjithashtu nuk do të jetë e tepërt, sepse me ndihmën e saj jo vetëm që mund të hiqni sindromën e dhimbjes, por edhe të forconi dhe relaksoni muskujt e shpinës. Ushtrimet fizike mund të bëhen jo vetëm gjatë periudhës së përkeqësimit të patologjisë, por edhe gjatë rikuperimit. Masazhi dhe refleksologjia japin rezultate të shkëlqyera.

Kirurgjia

Për disa pacientë me sëmundje të fazës 4, mund të rekomandohet kirurgji. Kjo masë përdoret në rastet kur trajtimi medikamentoz nuk jep rezultatet e dëshiruara, me shfaqjen e çrregullimeve të rënda neurologjike dhe motorike dhe shfaqjen e hernieve. Gjatë operacionit, disqet e hernizuara hiqen, pas së cilës kryhet operacioni plastik dhe rruazat e zhvendosura forcohen në mënyrë të besueshme.

Metodat popullore të trajtimit

Simptomat e osteokondrozës së shtyllës kurrizore lumbare tek burrat nuk janë shumë të ndryshme nga ato të vërejtura tek gratë. Masat terapeutike zgjidhen individualisht për çdo pacient, në varësi të fazës së sëmundjes. Përveç metodave tradicionale të trajtimit, mund të rekomandohet mjekësia tradicionale. Pacienti duhet të koordinojë të gjitha veprimet e tij me mjekun. Rezultate të mira në trajtimin kompleks u dhanë nga produkte të tilla bimore:

 • Për të përgatitur një pomadë që përmirëson qarkullimin e gjakut në zonën e prekur, duhet të merrni pesë speca të kuq dhe 1/2 filxhan vajguri dhe vaj vegjetal. Pas marrjes së një infuzioni terapeutik, ata duhet të lubrifikojnë vendet e dhimbshme gjatë natës. Vendosni një kompresë të thatë leshi sipër zonës së trajtuar.
 • Përzieni sasi të barabarta gjalpi dhe kone hop, kjo përbërje aplikohet në rajonin e mesit, kur nuk ka forcë për të duruar dhimbjen dhe parehatinë.
kone hop për osteokondrozën e mesit

Mjetet juridike popullore tregojnë rezultate të mira në fazat e hershme të trajtimit të osteokondrozës së shtyllës kurrizore, simptomat e kësaj patologjie gradualisht zhduken. Është më mirë të përdorni receta të tilla menjëherë pasi të shfaqen shenjat e para të sëmundjes.

Pasojat e sëmundjes

Simptomat e osteokondrozës lumbare tek burrat dhe gratë shkaktojnë shqetësime serioze, një person nuk mund të ulet normalisht, të flejë mirë dhe të përjetojë vazhdimisht siklet. Nëse nuk merren masa në kohë në manifestimet e para të sëmundjes, atëherë osteokondroza mund të çojë në komplikime serioze në formën e inflamacionit të nervit shiatik. Kjo sëmundje karakterizohet nga dhimbje të forta në pjesën e mesit dhe të këmbës, ndoshta edhe mpirje të gjymtyrëve. Në përpjekje për të lehtësuar dhimbjen, shumë pacientë ecin, duke u përkulur në anën e shëndetshme, por ky pozicion vetëm sa e përkeqëson sëmundjen: shkalla e lakimit të trungut kurrizor rritet dhe procesi i shkatërrimit të diskut përshpejtohet.

Komplikacioni më i rrezikshëm mund të konsiderohet paqëndrueshmëria e rruazave. Disqet ndërvertebrale nuk mund të përballojnë funksionin e fiksimit të rruazave, dhe rajoni i mesit, nën një ngarkesë të madhe, fillon të rrëshqasë poshtë nga sakrumi. Kjo gjendje mund të rezultojë në përçarje të sistemeve të organeve të brendshme. Gratë mund të përjetojnë inflamacion të mitrës, shtojcave dhe burrat kanë probleme me potencën.

Masat parandaluese

Ju mund ta parandaloni sëmundjen nëse përdorni metodat e mëposhtme:

 • eliminoni ngarkesat e rënda në pjesën e poshtme të shpinës;
 • forconi muskujt e shpinës;
 • mbani qëndrimin e duhur;
 • forcimi i shtyllës kurrizore me aktivitet të rregullt fizik;
 • gjimnastikë për osteokondrozën e mesit
 • respektoni ushqimin e duhur;
 • rregulloni pushimin;
 • trajtoni dhimbjen e shpinës në kohën e duhur.

Vetëm një vizitë në kohë te mjeku dhe trajtimi gjithëpërfshirës do të japë një shans për të parandaluar komplikimet dhe për t'u kthyer në mënyrën e mëparshme të jetës.