Pse dhembin nyjet e gishtërinjve - lidhje me sëmundjet dhe trajtimin

Dhimbje artikulare në gishta gjatë përkuljes

Dhimbjet artikulare në dorë jo vetëm që ndërhyjnë në jetën normale, zvogëlojnë aktivitetin fizik, çojnë në performancë të dëmtuar, por gjithashtu përkeqësojnë gjendjen emocionale për shkak të shqetësimit të dhimbshëm që lind vazhdimisht.

Prandaj, kur një person ka dhimbje në nyjet e gishtave, gjëja e parë që i intereson janë shkaqet e këtij fenomeni dhe një trajtim i mundshëm.

Dhimbja në nyjet e duarve dhe gishtave - një shenjë e sëmundjeve të ndryshme

Shkaqet e dhimbjes

Dhimbja në dorë mund të shkaktohet nga një sërë sëmundjesh, shumë prej të cilave kanë simptoma mjaft të ngjashme.Shumica e sëmundjeve janë kronike, dhe parakushtet për zhvillimin e tyre shpesh kalojnë pa u vënë re.Le të zbulojmë pse dhembin nyjet në gishtat e njërës ose të të dy duarve.

Artrit rheumatoid

Artriti reumatoid është një sëmundje vazhdimisht progresive e indit lidhor që prek kyçet (kryesisht periferike). Për shkak të inflamacionit kronik të membranës sinoviale, ndodh shkatërrimi i kërcit. Indet periartikulare janë të prekura. Patologjia zhvillohet si rezultat i autoagresionit imunitar.Figura klinike karakterizohet nga:

 • shkatërrimi i indit të kërcit;
 • osteoporoza;
 • dhimbje, deformime artikulare (duart në radhë të parë), subluksacione, kontraktura;
 • përkeqësimi i gjendjes së enëve të gjakut, dëmtimi i nyjeve limfatike;
 • ndryshime në lëkurë, thonj, rritje të pigmentimit;
 • formimi i nyjeve specifike reumatoidale;
 • çrregullime të zemrës (kardit reumatoid);
 • ndryshime distrofike në muskuj;
 • patologji të ndryshme të veshkave (më shpesh amiloidoza), mëlçia;
 • çrregullime funksionale të traktit gastrointestinal;
 • çrregullime neurologjike, neuropati reumatoid.

Sëmundja mund të shkaktohet nga infeksione, hipotermi, trauma, tendosje fizike ose nervore.Ekziston një predispozitë gjenetike ndaj sëmundjes.Gratë vuajnë nga artriti rreth 3 herë më shpesh.

Simptoma më e hershme dhe më e rëndësishme është ndjenja e ngurtësimit të mëngjesit në të gjithë trupin, veçanërisht e ndjerë në kyçet e duarve, e cila zhduket pas aktivitetit fizik. Në fazën fillestare, mund të ketë një përkeqësim të përkohshëm të gjendjes së përgjithshme, kur nyjet e gishtërinjve dhe këmbëve lëndohen periodikisht, oreksi zvogëlohet, rrahjet e zemrës rriten, djersitja dhe shfaqet një temperaturë e ulët.

Më vonë, dhimbjet - kryesisht në nyjet e vogla të duarve dhe këmbëve - intensifikohen, veçanërisht në mëngjes, pas gjumit dhe kur bëni lëvizje.Periudha e ngurtësimit të mëngjesit zgjatet, e cila bëhet e dhimbshme.Lëvizshmëria e nyjeve është gjithnjë e më e kufizuar. Shfaqet edemë inflamatore e theksuar, hiperemia, temperatura e lëkurës ngrihet mbi vendin e inflamacionit, fillon ethet.

Artriti reumatoid karakterizohet nga periudha të alternuara të përkeqësimeve dhe remisioneve, ndonjëherë të gjata - për muaj dhe madje vite. Me çdo përkeqësim, procesi mbulon nyje të reja.

Osteokondroza

Osteokondroza e shtyllës kurrizore çon në lumbago në shpinë, qafë, çrregullime neurovaskulare, formimin e disqeve të hernizuara, dëmtim të rrjedhjes së gjakut në arteriet vertebrale, shtrëngimin e rrënjëve nervore dhe shenja të simptomave të tjera neurologjike. Më shpesh, sëmundja shoqërohet me një ndjenjë mpirjeje në gishta, por dhimbja mund të ngatërrohet me dhimbje në nyje.

Osteokondropatia. Sëmundja e Kienböck

Dhimbja në gishta mund të shkaktohet nga osteokondropatia - nekroza e indit kockor të shkaktuar nga rritja e stresit mekanik, kryesisht në fëmijëri dhe adoleshencë. Në të rriturit, sëmundja diagnostikohet më rrallë.Zhvillimi i patologjisë provokohet nga lëndimet, mbingarkesa funksionale, infeksionet, rritja e shpejtë tek fëmijët, tiparet e kushtetutës dhe nganjëherë çekuilibri i vitaminave.

Një sëmundje e tillë është sëmundja e Kienböck, e cila prek kyçin e kyçit të dorës. Ky lloj i osteokondropatisë është kryesisht karakteristik për meshkujt e moshës 18 deri në 30 vjeç me mikrotraumatizimin kronik ose mbingarkesën e dorës (bravandreqës, tornator, marangoz, marangoz). Kompleksi simptomatik përfshin:

 • dhimbje të vazhdueshme që mbulojnë gishtat, zonën e kyçit të dorës;
 • ënjtje e vazhdueshme;
 • dhimbje e shtuar kur shtypni nyjen e kyçit të dorës;
 • shkatërrimi i kockave, subluksimi i nyjeve ndërkarpale në fazën përfundimtare të sëmundjes.

Procesi, si rregull, prek vetëm njërën anë.

Artriti reaktiv

Një sëmundje infektive e kohëve të fundit (1-1, 5 muaj më parë) dhe zhvillimi i inflamacionit të kyçeve pas saj mund të shpjegojë pse gishtat në duar dhembin, veçanërisht kur përkulen. Artriti reaktiv është me sa duket rezultat i një përgjigje imune ndaj antigjeneve mikrobiale të vendosura jashtë artikulacionit, gjë që shkakton zhvillimin e sinovitit imunokompleks në membranën sinoviale.

Simptomatologjia e sëmundjes shprehet:

 • dhimbje në nyjet e prekura, tendinat;
 • përkeqësimi i gjendjes së lëkurës, ndryshime në thonjtë;
 • sëmundjet e sistemit gjenitourinar, kardiovaskular, limfatik.

Klinika e artritit reaktiv është e larmishme dhe varet nga agjenti shkaktar i infeksionit: streptokoku, salmonela, meningokok, shigella dhe shumë të tjerë.

Përdhes

Përdhesi i përket grupit të artritit metabolik - sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor të shkaktuara nga çrregullimet metabolike, në këtë rast - acidi urik. Sëmundja prek kryesisht meshkujt mbi 40 vjeç, por është e mundur të zhvillohet përdhes tek të rinjtë 20-30 vjeç, tek gratë në menopauzë.

Shkelja e metabolizmit të purinës mund të shkaktohet nga:

 • rritja e sintezës për shkak të një veçorie të trashëguar gjenetikisht;
 • dështimi i veshkave;
 • disa sëmundje të gjakut;
 • marrja e medikamenteve;
 • konsumi i konsiderueshëm i ushqimeve të pasura me purina dhe yndyrë (mish, peshk), alkool;
 • infeksionet;
 • një kombinim i faktorëve të ndryshëm që ndikojnë në metabolizmin e acidit urik.

Sëmundja shoqërohet me zhvillimin e hiperuricemisë - një tepricë e acidit urik në serumin e gjakut, duke rezultuar në depozitimin e urates në indet e nyjeve.

Përdhesi karakterizohet nga një ecuri e ngjashme me sulmin me përfshirjen e një numri në rritje të nyjeve dhe tendinave në proces, shfaqjen graduale të deformimeve të dukshme të vazhdueshme, ngurtësimit, osteoartritit dhe formimit të tofit (nyjeve përdhes).

Përkeqësimi simptomatik i inflamacionit manifestohet:

 • dhimbje të forta, zakonisht gjatë natës;
 • ënjtje e nyjeve, hiperemia;
 • dobësi, ethe, të dridhura;
 • rritje e nervozizmit;
 • çrregullime të jashtëqitjes.

Lokalizimi i artritit përdhes në nyjet e vogla të duarve është atipik. Megjithatë, përdhesi mund të jetë një shpjegim shumë i mundshëm për arsyen pse dhembin kyçet e gishtave.

Përdhesi shoqërohet me dhimbje të mprehta në gishta dhe ënjtje të kyçeve.

Artriti psoriatik

Pacientët me psoriasis shpesh zhvillojnë inflamacion kronik - artrit psoriatik, forma klasike e të cilit konsiderohet të jetë dëmtimi i nyjeve të duarve dhe këmbëve. Sëmundja zakonisht zhvillohet në mënyrë të padukshme, me një rritje graduale të simptomave, edhe pse një fillim akut ndonjëherë është i mundur.Ju mund të dyshoni për zhvillimin e artritit nga shenjat e mëposhtme:

 • nyjet e gishtërinjve dhe këmbëve dhembin në mëngjes ose gjatë gjithë ditës;
 • ka ënjtje të dhimbshme;
 • lëkura mbi nyje bëhet cianotike;
 • ndodhin ndryshime trofike.

Dëmtimi i nyjeve në të ardhmen bëhet shkak i deformimit të gishtërinjve, kontrakturave, çon në zhvillimin e sinovitit kronik, artrozës.

Reumatizma ekstra-artikulare

Reumatizmi ekstra-artikular në formën e sëmundjeve të indeve të buta periartikulare shpesh çon në dhimbje në gishta. Faktorët kryesorë të zhvillimit janë lëndimet, stereotipia e zgjatur e lëvizjeve, hipotermia, lagështia, infeksionet dhe shpesh ka mungesë të ushqyerjes dhe furnizimit me gjak.Dhimbja mund të ndodhë për shkak të:

 • tendonitis - një lezion degjenerues i tendinave;
 • tendovaginitis (përndryshe - tenosinoviti, ligamentiti) - inflamacion i pjesës mesatare të tendinave, rreshtimit të brendshëm të vaginës, ligamenteve ekstra-artikulare;
 • bursit - një proces inflamator në qesen seroze, zakonisht për shkak të tendovaginitit.

Në duar, tendinat e kyçit të dorës dhe të dorës preken më shpesh, gjë që shoqërohet me stresin e tyre funksional pothuajse të vazhdueshëm.Më shpesh, arsyet që gishti në dorë dhemb në të gjithë sipërfaqen ose në nyje janë sindromat e shkaktuara nga:

 • sëmundja e de Quervain - tendovaginiti i tendinave të muskujve përgjegjës për rrëmbimin dhe shtrirjen e gishtit të madh;
 • sindromi i tunelit të kyçit të dorës - tendovaginiti i fleksorëve të gishtërinjve, shpesh i kombinuar me sindromën e kanalit të Guyonit - kompresim në ligamentin palmar të nervit ulnar dhe arteries ulnar;
 • ligamentiti i tendinit të kyçit të dorës;
 • Sëmundja e Knott-it (gishti i "këputur"), i cili prek tendinat e përkulësve sipërfaqësorë të gishtërinjve dhe mbështjellësve të tyre;
 • bursit (tendobursit).

Dhimbjet zakonisht lindin ose rriten gjatë lëvizjes, shqetësohen gjatë natës.Mund të ketë ënjtje, ngurtësi dhe shqetësime shqisore.

Osteoartriti

Proceset degjenerative-distrofike në kërcin artikular me formimin e osteofiteve - osteoporozës - janë varianti më i zakonshëm i patologjisë artikulare, frekuenca e të cilave rritet me moshën. Ndodh për dy arsye: rritje të ndikimit mekanik në nyje dhe përkeqësim të kërcit.

Dëmtimi i nyjeve të duarve çon në faktin se gishti ose e gjithë pëllëmba e dorës dhemb, fillimisht vetëm kur përkulet, sforco të konsiderueshme fizike, dhe më pas edhe në pushim, në mëngjes, ndonjëherë gjatë natës.Përveç kësaj, sëmundja shoqërohet nga:

 • ngurtësi, kontraktura;
 • deformime artikulare;
 • ndonjëherë ënjtje e nxehtë.

Osteoartriti karakterizohet nga një ecuri afatgjatë me një rritje graduale të simptomave, zakonisht pa acarime të mprehta. Llojet kryesore të sëmundjeve që prekin duart janë osteoartriti i nyjeve ndërfalangale dhe nyja metakarpale.

Artikulacioni është normal (majtas) dhe i prekur nga osteoartriti (djathtas)

Lupus eritematoz sistemik

Është një sëmundje polisindromike autoimune me ecuri kronike, dëmtime të përgjithshme vaskulare dhe ndryshime në indin lidhor. Prek kryesisht vajzat adoleshente dhe të rejat në të 20-at dhe 30-at e tyre.

Zhvillimi i sëmundjes mund të jetë i padukshëm dhe akut, i papritur. Fillimi gradual ndodh në sfondin e dobësisë, humbjes së peshës, temperaturës subfebrile, shenjave të artritit (sinovitit), manifestimeve të vogla të lëkurës. I mprehtë - karakterizohet nga dhimbje të forta në nyje, ethe dhe skuqje të ndritshme në lëkurë.Gjithashtu, sëmundja mund të shoqërohet nga:

 • rënia e flokëve, ndryshimet e thonjve;
 • çrregullime të ndjeshmërisë;
 • stomatiti;
 • dëmtimi i sistemit kardiovaskular, më shpesh perikarditi;
 • ndonjëherë atrofi e muskujve (kryesisht e duarve), deformim i nyjeve të gishtave, kyçit të dorës, kyçit të këmbës;
 • patologjitë pulmonare (pneumoniti, kandidiaza, tuberkulozi, etj. );
 • dëmtimi i veshkave (lupus glomerulonefriti);
 • çrregullime vegjetative dhe emocionale;
 • ulje e inteligjencës, halucinacione, konvulsione.

Artriti është simptoma më e zakonshme e lupusit eritematoz sistemik.

Kjo është arsyeja pse shfaqja e eritemës së lëkurës dhe shqetësimi i shkaktuar nga fakti se nyjet e gishtërinjve dhembin (sidomos nëse shkaqet e dhimbjes qëndrojnë në forcën e krijuar gjatë shtrëngimit të dorës) është baza për një ekzaminim për këtë sëmundje.

Diagnostifikimi

Meqenëse dhimbja në nyjet e duarve mund të shkaktohet nga një gamë shumë e gjerë çrregullimesh, është e nevojshme të përcaktohet arsyeja e saktë pse gishtat janë të ngurtësuar, të fryrë dhe/ose të lënduar.Diagnoza bëhet duke përdorur studimet e mëposhtme:

 • radiografi;
 • shintigrafia;
 • ekzaminim me ultratinguj;
 • rezonancë magnetike ose tomografi e kompjuterizuar;
 • teste imunologjike;
 • analiza laboratorike e gjakut, urinës.

Nëse është e nevojshme, për një diagnozë të saktë të shkaqeve të dhimbjes së kyçeve në gishta, kryhet një biopsi e indeve, një analizë e lëngut sinovial.

Metodat e Trajtimit

Është e pamundur të përcaktohet në mënyrë të pavarur se çfarë të bëni nëse ënjtja e dhimbshme ose nyjet në gishta lëndohen. Trajtimi përshkruhet ekskluzivisht nga një mjek pas diagnozës dhe ekzaminimit.

Trajtim mjekësor

Në rast se gishti në dorë (gjatë përkuljes, lëvizjes së rrëmbimit, pushimit) dhemb shumë, lejohet një marrje afatshkurtër e analgjezikëve përpara ekzaminimit nga një specialist.

Ky nyje nuk duhet të ngrohet, agjentët antiinflamatorë dhe antibakterialë nuk duhet të merren në mënyrë të pakontrolluar.

Ju mund të përdorni një pomadë që lehtëson dhimbjet akute në nyjet e gishtave.

Terapia e mëtejshme varet nga sëmundja dhe zakonisht është komplekse.Trajtimi drejtohet në:

 • për të lehtësuar përkeqësimin me ilaçe, për të lehtësuar dhimbjen me ilaçe kundër dhimbjeve, pomada anti-inflamatore, xhel;
 • për normalizimin e proceseve metabolike, imune;
 • për të rivendosur furnizimin me gjak, për të përmirësuar ushqimin e përbashkët, për të rritur funksionalitetin e tij.

Kryhet terapia e sindromave që janë zhvilluar në sfondin e patologjisë themelore. Përdoren procedurat e pastrimit të gjakut: plazmafereza, hemosorbimi. Në raste të rënda, përdorni metoda kirurgjikale të trajtimit.

Pomadat anti-inflamatore përdoren për të lehtësuar dhimbjet në kyçet e gishtave.

Fizioterapia

Nëse përcaktohet arsyeja e saktë pse lëndohen nyjet e gishtërinjve, trajtimi kryesor plotësohet me procedura të ndryshme fizioterapeutike dhe metoda të balneoterapisë: elektroforezë, aplikime balte, terapi amplipulse dhe të tjera.

Fizioterapia përmirëson proceset metabolike, normalizon qarkullimin e gjakut në gishta.

Fizioterapia

Terapia bazë përfshin domosdoshmërisht shkarkimin e kyçit, megjithatë, është e nevojshme të rivendosni diapazonin e lëvizjes. Për të korrigjuar çrregullimet motorike të gishtërinjve në duar, gjimnastika kryhet duke përdorur ngjeshje të ndryshme, majë, rrëmbim, shtrirje, gjë që ju lejon të ktheni lëvizshmërinë në nyje dhe ndjeshmërinë ndaj falangave terminale. Dhimbja e kyçeve që shfaqet në gishta kërkon futje të kujdesshme të ushtrimeve të reja dhe një rritje graduale të ngarkesës.

Kurse masazhi

Masazhi terapeutik përmirëson trofizmin e indeve, ndihmon në zbutjen e simptomave të sëmundjes.Sidoqoftë, me dhimbje në nyjet e gishtërinjve, shpesh ka kundërindikacione për masazh, kështu që trajtimi duhet të kryhet vetëm me lejen e mjekut.

Nyjet e gishtave mund të masazhohen për të lehtësuar simptomat.

Mjetet juridike popullore

Fitoterapia, kompresat, fërkimi, të përgatitura sipas recetave popullore, mund të jenë të dobishme kur nuk ka kundërindikacione dhe nuk refuzohet trajtimi me medikamente. Ato ndihmojnë për të lehtësuar gjendjen nëse gishtat në dorë dhembin shumë dhe për një kohë të gjatë.