Osteokondroza e qafës së mitrës - simptoma dhe trajtim

Cili është shkaku i osteokondrozës së përshpejtuar në rajonin e qafës së mitrës? Cili është manifestimi i simptomave të tij specifike? Si mund ta kuroni osteokondrozën e qafës së mitrës vetë, në një shtëpi të qetë? Shumë njerëz që vuajnë nga osteokondroza duan të dëgjojnë përgjigjen e këtyre pyetjeve.

dhimbje në qafë me osteokondrozë

Osteokondroza e rajonit të qafës së mitrës është sëmundja më e zakonshme dhe e pakëndshme që prek të rinjtë modernë të moshës tridhjetë deri në tridhjetë e pesë. Osteokondroza e qafës së mitrës zhvillohet për shkak të qëndrimit të gjatë në pozicione të gabuara dhe të tensionuara - kur punoni në një kompjuter personal gjatë gjithë ditës, si dhe për shkak të zakonit të mbajtjes së telefonit mbi supe. Shumë shpesh, kjo sëmundje shfaqet për shkak të ekspozimit të zgjatur të dridhjeve, ose më saktë, nëse gjatë punës përdoren pajisje të fuqishme ndërtimi ose ngarje të shpeshta. Gjithashtu, kjo sëmundje zhvillohet me qëndrim jo të duhur, shtretër të pakëndshëm, një mënyrë jetese të ulur, predispozita trashëgimore dhe faktorë të tjerë. Më shpesh, tek njerëzit me këtë sëmundje, pjesa e pasme e qafës dhemb.

Osteokondroza e qafës konsiderohet një lezion degjenerativ dhe distrofik i disqeve ndërvertebrale në shpinë cervikale. Shfaqet për shkak të çrregullimeve metabolike në shpinë cervikale, në lidhje me të cilat ka një ndryshim në strukturën e diskut ndërvertebral, domethënë një copë litari të veçantë midis rruazave.

Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës janë dukshëm të ndryshme nga osteokondroza në zona të tjera. Kjo është një nga llojet më të rrezikshme të osteokondrozës, pasi rrënja nervore e palcës kurrizore është e dëmtuar dhe furnizimi me gjak i trurit është i shqetësuar si rezultat i ngjeshjes së enëve të gjakut. Arsyeja është veçantia e strukturës së shtyllës kurrizore në qafë.

Arteria e madhe që ushqen trurin është vertebrale, dhe kalon në hapjen e procesit të vertebrës së qafës së mitrës. Një ndryshim patologjik në të çon në rritjen e kockave dhe indeve fibroze dhe shtrydhjen e arteries. Për shkak të zhvendosjes së shtyllës kurrizore, prishet edhe funksionimi normal i këtyre arterieve.

Struktura e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës është paksa e ndryshme - rruazat janë në kontakt të ngushtë me njëra-tjetrën. Me çdo ndryshim edhe të vogël patologjik, funksionimi normal i të gjitha departamenteve është i shqetësuar - nervat dhe enët shtypen dhe zhvendosen. Si rezultat, funksionet janë të shqetësuara - ndjeshmëria e lëkurës është e shqetësuar, vërehen shenja marramendjeje. Do të keni zhurmë në vesh, do të keni dhimbje koke, do të shfaqet lodhje e fortë, shikimi dhe dëgjimi do t'ju përkeqësohet dhe do të dridheni kur ecni.

Simptomat më të rëndësishme janë:

  • Dhimbje në qafë, shpatulla dhe krahë. Do të ndjeni dobësi të muskujve, kërcitje në qafë kur të ktheni kokën.
  • Ndjenja e një dhimbjeje tërheqëse në zemër. Do të ndjeni dhimbje në dorën e majtë. Do të përjetoni djegie dhe dhimbje në shpatullat tuaja.
  • Mos u habitni nga dhimbje koke të herëpashershme dhe lodhje e shtuar, si dhe ndjenja e dobësisë.
  • Dhimbja po dhemb. Vështirësi në lëvizjen e kokës.
  • Dhimbja e qafës rrezaton në krah, e cila mund të çojë në mpirje në gishta.
  • Dëgjimi dhe shikimi do të përkeqësohen, do të shfaqen dhimbje në duar, do të shqetësohet puna e zemrës dhe e mushkërive, do të shfaqen marramendje, të përziera, mpirje të gjuhës dhe fytyrës.

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

gjimnastikë për qafën me osteokondrozë

Në fillim, osteokondroza merr një formë të butë dhe nuk shkakton ndonjë shqetësim për një person. Një trajtim medikamentoz nuk është i nevojshëm në këtë fazë, është e nevojshme vetëm të kryhen masa parandaluese për të shmangur komplikimet më serioze. Është e nevojshme të përmirësohen kushtet e punës, të rishikohet mënyra e jetesës dhe të heqësh dorë nga zakonet e këqija.

Bëhuni aktiv, bëni ushtrime në mëngjes, ndiqni një dietë, ndaloni pirjen e duhanit dhe shmangni ngritjet e rënda. Mbani një qëndrim të drejtë, merrni qëndrimin e duhur në një pozicion ulur dhe shtrirë. Regjistrohu për një kurs terapeutik të gjimnastikës.

Me kalimin e viteve, osteokondroza e qafës së mitrës mund të përparojë dhe të rrjedhë në një formë më komplekse. Pastaj trajtimi kryhet duke përdorur një metodë konservatore. Në këtë fazë, do t'ju duhet të vishni jakë speciale, të bëni fizioterapi, të shkoni për një masazh.

Në rastet më të rënda, do të kërkohet përdorimi i terapisë me ilaçe, domethënë, trajtimi do të jetë tashmë me ndihmën e analgjezikëve, antispazmatikëve, ilaçeve anti-inflamatore jo-steroide.