Artroza e gjurit: shkaqet, shenjat dhe simptomat

Patologjitë artikulare janë ndër më të zakonshmet në mesin e të gjitha çrregullimeve të sistemit muskuloskeletor. Sëmundjet inflamatore dhe jo-inflamatore përkeqësojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së njeriut dhe në shumë raste shkaktojnë paaftësi. Një nga sëmundjet më të zakonshme është osteoartriti i kyçit të gjurit. Simptomat e patologjisë janë më shpesh akute dhe kërkojnë ndihmë të kualifikuar.

Shkaqet e sëmundjes

Në mjekësi, sëmundja quhet edhe osteoartriti, gonartroza, osteoartriti deformues (DOA). Arthrosis është një emër i përgjithësuar për të gjitha sëmundjet degjenerative-distrofike të nyjeve artikulare dhe ndërvertebrale. Shkelja në zonën e nyjës së gjurit quhet gonartrozë.

lëndimi i gjurit si shkaktar i artrozës

Karakterizohet nga dëmtimi i kërcit në nyjen e gjurit.

Patologjia konsiston në ndryshime degjenerative-distrofike në kockat dhe indet e kërcit, të karakterizuara nga një hollim gradual i kërcit në artikulacionin artikular dhe formimi paralel i rritjeve kockore.

Kjo bëhet përgjigja e trupit ndaj fërkimit dhe presionit të shtuar. Shkaqet më të mundshme të simptomave të gonartrozës së nyjës së gjurit janë si më poshtë:

dhimbje gjuri me artrozëgjuri i shëndetshëm dhe artroza e kyçit të gjurit
 • Lëndimet traumatike të formave të lehta dhe të rënda me lëvizshmëri të dëmtuar të nyjës artikulare për një periudhë të gjatë. Thyerja e ligamentit ose mavijosje e rëndë shpesh provokon zhvillimin e një procesi inflamator, i cili si rezultat provokon shfaqjen e simptomave të gonartrozës.
 • Ndërhyrja kirurgjikale në nyjen e gjurit për të eliminuar çdo defekt apo trup të huaj.
 • Aktiviteti fizik i zgjatur dhe i tepruar në mënyrë të vazhdueshme. Kjo mund të jetë për shkak të sportit profesional ose specialitetit. Tensioni i vazhdueshëm në zonën e lidhjes çon në një hollim gradual të kërcit, i cili ndikon negativisht në të gjithë sistemin musculoskeletal.
 • Bursit akut me zhvillimin e inflamacionit purulent në zgavrën artikulare. Si rregull, është e vështirë të heqësh qafe një patologji të tillë në një mënyrë konservatore, kështu që mjekët përdorin ndërhyrje të vogla kirurgjikale, e cila ndikon negativisht në indin e kërcit.
 • Artrit me forma dhe ashpërsi të ndryshme. Në këtë rast, procesi inflamator është i theksuar, vazhdon me një rritje të mprehtë të temperaturës dhe çon në zhvillimin e artrozës pas një periudhe të caktuar kohore.
 • Përdhesi gjithashtu shpesh çon në patologji të kërcit me manifestime të rënda klinike dhe deformim të kryqëzimit artikular.
 • Imuniteti i dobësuar, i cili provokon një zgjidhje graduale të indit kockor dhe kërcor për shkak të paaftësisë së trupit për të përballuar patologjinë.
 • Zakonet e këqija - abuzimi me alkoolin, pirja e duhanit - shpesh bëhen një faktor predispozues për shfaqjen e shenjave të patologjisë.
 • Sëmundje të rënda autoimune.
 • Patologji të shpeshta virale dhe katarale që provokojnë një proces inflamator dhe zhvillimin e ndryshimeve degjenerative-distrofike.
 • Pesha e tepërt dhe mbipesha e rëndë gjithashtu shkaktojnë shkelje, pasi çdo kilogram shtesë rrit ngarkesën në nyjet artikulare me 10 herë, gjë që sigurisht do të ndikojë në indin e kërcit.

Vlen të përmendet se të gjitha këto arsye më së shpeshti provokojnë një lloj shkeljeje dytësore. Ekziston edhe një primar, i cili ndryshon në atë se sëmundja bëhet pasojë e procesit natyror të plakjes së trupit. Indet e kockave dhe kërcit konsumohen, gjë që rrit fërkimin dhe stresin. Rezultati është gonartroza.

Llojet e patologjisë

Ekzistojnë disa lloje të gjendjes patologjike, secila prej të cilave ka karakteristikat e veta. Në varësi të mënyrës se si preket nyja, dallohen llojet e mëposhtme të çrregullimeve:

kërc i shëndetshëm dhe dëmtim i kyçit të gjurit me artrozë
 1. Ana e djathtë karakterizohet nga shfaqja e ndryshimeve në indin e kërcit në anën e djathtë. Si rregull, ajo bëhet faza fillestare e sëmundjes.
 2. Shenjat e gonartrozës së anës së majtë të nyjës së gjurit nga natyra e pamjes klinike nuk ndryshojnë nga e djathta. Por vihet re se ky lloj zhvillohet shpesh te pacientët me mbipeshë.
 3. Bilateral i referohet formave të rënda, prek të gjithë kërcin dhe karakterizohet nga dhimbje të forta.

Vihet re se lloji i fundit vihet re më shpesh tek pacientët e moshuar me dëmtim primar të indeve. Në varësi të rrjedhës së procesit patologjik, dallohen llojet akute dhe kronike. E para karakterizohet nga përparimi i shpejtë dhe zhvillimi i komplikimeve, i dyti vazhdon ngadalë, mund të mos shqetësojë pacientin për disa vite.

Pamja klinike

Shenjat e gonartrozës së nyjës së gjurit dhe simptomat e saj varen kryesisht nga shkalla e dëmtimit të kyçit. Aktualisht, ekzistojnë disa faza të procesit patologjik, secila prej të cilave ka manifestimet e veta klinike:

puna e ulur si shkaktar i osteoartritit të gjuritmjeku që ekzaminon një gju me artrozë
 1. Faza fillestare karakterizohet nga mungesa e simptomave të theksuara dhe pamundësia për të njohur vizualisht patologjinë. Pacienti lodhet më shumë se zakonisht, por e fshin atë si punë të tepërt ose ngarkesë të shtuar. Ai bëhet letargjik, i përgjumur dhe performanca zvogëlohet ndjeshëm. Disa pacientë kanë ngurtësi të lehtë në kyçin e sëmurë kur lëvizin, veçanërisht në mëngjes. Sidoqoftë, ata shpesh nuk i kushtojnë vëmendje kësaj dhe nuk i drejtohen një specialisti. Nëse në këtë fazë bëhet një radiografi e kyçit, mund të vërehet një ngushtim i hapësirës së kyçit, gjë që provokon një shkelje.
 2. Në fazën tjetër, siklet dhe ngurtësi nuk zhduken, por vetëm rriten. Me një ngarkesë të lehtë dhe të shkurtër, pacienti zhvillon dhimbje të forta në gju, e cila zhduket vetëm pas një pushimi të gjatë. Në disa raste artikulacioni fryhet dhe kjo ënjtje zhduket gjatë natës, por rishfaqet gjatë ditës. Meqenëse presioni në indin kërc rritet për shkak të varfërimit të tij, pacienti shpesh dëgjon një kërcitje karakteristike gjatë lëvizjeve. Funksioni i përkuljes është gjithashtu i dëmtuar, pasi pacienti nuk është në gjendje të përkulë plotësisht gjymtyrën. Në këtë fazë, pacientët zakonisht drejtohen te një specialist.
 3. Faza e tretë është më e rënda dhe karakterizohet nga një sindromë e theksuar dhimbjeje që shoqëron pacientin jo vetëm gjatë stërvitjes, por edhe në pushim. Në raste të rënda, dhimbja nuk e lë një person edhe gjatë natës, gjë që përkeqëson ndjeshëm gjendjen e tij. Fryrja në këtë fazë vërehet vazhdimisht. Në çantën e përbashkët, sasia e lëngut sinovial zvogëlohet ndjeshëm, gjë që rrit ngarkesën dhe rrit fërkimin në nyje.
 4. nyja e ënjtur e gjurit për shkak të osteoartritit
 5. Faza fillestare karakterizohet nga mungesa e simptomave të theksuara dhe pamundësia për të njohur vizualisht patologjinë. Pacienti lodhet më shumë se zakonisht, por e fshin atë si punë të tepërt ose ngarkesë të shtuar. Ai bëhet letargjik, i përgjumur dhe performanca zvogëlohet ndjeshëm. Disa pacientë kanë ngurtësi të lehtë në kyçin e sëmurë kur lëvizin, veçanërisht në mëngjes. Sidoqoftë, ata shpesh nuk i kushtojnë vëmendje kësaj dhe nuk i drejtohen një specialisti. Nëse në këtë fazë bëhet një radiografi e kyçit, mund të vërehet një ngushtim i hapësirës së kyçit, gjë që provokon një shkelje.
 6. Në fazën tjetër, siklet dhe ngurtësi nuk zhduken, por vetëm rriten. Me një ngarkesë të lehtë dhe të shkurtër, pacienti zhvillon dhimbje të forta në gju, e cila zhduket vetëm pas një pushimi të gjatë. Në disa raste artikulacioni fryhet dhe kjo ënjtje zhduket gjatë natës, por rishfaqet gjatë ditës. Meqenëse presioni në indin kërc rritet për shkak të varfërimit të tij, pacienti shpesh dëgjon një kërcitje karakteristike gjatë lëvizjeve. Funksioni i përkuljes është gjithashtu i dëmtuar, pasi pacienti nuk është në gjendje të përkulë plotësisht gjymtyrën. Në këtë fazë, pacientët zakonisht drejtohen te një specialist.
 7. Faza e tretë është më e rënda dhe karakterizohet nga një sindromë e theksuar dhimbjeje që shoqëron pacientin jo vetëm gjatë stërvitjes, por edhe në pushim. Në raste të rënda, dhimbja nuk e lë një person edhe gjatë natës, gjë që përkeqëson ndjeshëm gjendjen e tij. Fryrja në këtë fazë vërehet vazhdimisht. Në çantën e përbashkët, sasia e lëngut sinovial zvogëlohet ndjeshëm, gjë që rrit ngarkesën dhe rrit fërkimin në nyje.

Si rregull, dhimbja shqetëson gjumin e pacientit, ai bëhet nervoz dhe ndjen lodhje të vazhdueshme. Oreksi dobësohet ose zhduket plotësisht, gjë që shkakton një përkeqësim të punës së sistemit tretës dhe kardiovaskular.

Mungesa e gjumit normal shpesh çon në një krizë nervore, veçanërisht në pacientët e moshuar ose të rinjtë që janë të angazhuar në punë intensive fizike. Dëmtimi i kujtesës dhe ulja e përqendrimit të vëmendjes janë gjithashtu rezultat i pushimit të pamjaftueshëm të pacientit.

Zakonisht, patologjia vazhdon pa temperaturë, por në faza të avancuara, kur kërci shkatërrohet plotësisht, rritet fërkimi i kockave dhe presioni midis tyre, gjë që provokon procesin inflamator.

Trupi përpiqet të rivendosë ekuilibrin dhe të zvogëlojë ngarkesën në lidhje. Është për këtë arsye që osteofitet ose rritjet e kockave zhvillohen në nyje. Ato bëhen shkak i deformimit në fazat e avancuara të procesit patologjik.

Komplikimi më i rrezikshëm i shkeljeve të tilla do të jetë imobilizimi i plotë i pacientit dhe paaftësia. Si rregull, kjo ndodh në mungesë të trajtimit të duhur ose në mungesë të simptomave të osteoartritit të gjurit për një periudhë të gjatë.

Metodat diagnostikuese

Për të bërë një diagnozë të saktë, mjeku sugjeron që pacienti t'i nënshtrohet një ekzaminimi të plotë. Kjo është e nevojshme jo vetëm për të identifikuar shkakun, por edhe për zgjedhjen e saktë të barnave të nevojshme për terapi. Hapi i parë do të jetë intervistimi i pacientit dhe identifikimi i shkaqeve të mundshme. Një rol të veçantë luajnë mënyra e jetesës, aktivitetet profesionale dhe zakonet. Hapi tjetër do të jetë ekzaminimi i gjymtyrës së sëmurë dhe përcaktimi i shkallës së dëmtimit.

trajtimi i osteoartritit të gjurit

Nëse nuk ka shenja të dukshme të patologjisë, sëmundja është në një fazë të hershme. Hapi tjetër do të jetë mbledhja e një anamneze dhe identifikimi i patologjive kronike që mund të bëhen një faktor predispozues. Pas kësaj, pacienti dhuron gjak për analiza laboratorike. Zbulimi i gjurmëve të inflamacionit në të në formën e një niveli të rritur të leukociteve sugjeron që një proces shkaktoi zhvillimin e çrregullimit.

Një moment i detyrueshëm në diagnozë do të jetë një ekzaminim me rreze X për të përcaktuar me saktësi shkallën e gonartrozës. Fotografia zakonisht tregon zonat e shkatërrimit të plotë të kërcit, si dhe numrin e osteofiteve dhe vendndodhjen e tyre. Kjo ndihmon për të sqaruar diagnozën e supozuar dhe për të përshkruar trajtimin e duhur.

Ndonjëherë është e pamundur të shihet fotografia e saktë dhe shkalla e dëmtimit të kyçit në një radiografi. Në këtë rast, rekomandohet që t'i nënshtrohet një ekzaminimi me ultratinguj të kyçit.

Në raste ekstreme, pacientit i përshkruhet një skanim CT. Kjo zakonisht është e mjaftueshme për të marrë një pamje të plotë të sëmundjes.

Terapia mjekësore

Trajtimi konservativ i gjendjes patologjike është i mundur vetëm në fazat 1 dhe 2, kur ende nuk ka filluar formimi i osteofiteve. Terapia synon kryesisht ngadalësimin e shkatërrimit të kërcit dhe restaurimin e tij. Skema klasike përfshin përdorimin e barnave të mëposhtme:

 1. Mjete nga grupi i qetësuesve që ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve. Lejoni pacientin të ndihet më mirë, përmirësoni gjumin e natës. Në spital, injeksionet janë efektive, të cilat bëhen 1 deri në 3 herë në ditë nën mbikëqyrjen e një specialisti. Nuk rekomandohet përdorimi i fondeve për një kohë të gjatë, pasi ato nuk ndikojnë në rrjedhën e procesit patologjik, por vetëm lehtësojnë dhimbjen akute.
 2. Barnat anti-inflamatore jo-steroide. Fondet janë në dispozicion në formë tabletash dhe injektuese, ato jo vetëm që mund të eliminojnë dhimbjen akute, por gjithashtu ngadalësojnë përparimin e patologjisë, lehtësojnë ethet dhe ënjtjet lokale dhe përmirësojnë funksionin motorik. Me marrjen e rregullt për 7-10 ditë, vërehet një përqendrim konstant i përbërësve aktivë të ilaçit në gjakun e pacientit, i cili siguron një veprim të zgjatur. Nuk rekomandohet të merrni ilaçe për një kohë të gjatë, pasi ato shpesh ndikojnë negativisht në sistemin tretës. Për këtë arsye, ato nuk duhet të merren nga pacientët me ulçera peptike të rënda ose çrregullime të tjera.
 3. Kondroprotektorët ndihmojnë në rivendosjen e kërcit në nyjen e prekur dhe rrisin sasinë e lëngut sinovial. Si rregull, ilaçe të tilla përmbajnë glukozaminë dhe kondroitin. Rekomandohet marrja e tyre për një kohë të gjatë. Në mënyrë tipike, një kurs prej 8-12 javësh përshkruhet me vizita të rregullta te një specialist për të zbuluar përmirësimin. Një pritje më e gjatë është e mundur me indikacione të qarta.
 4. Glukokortikoidet. Ato përdoren për trajtimin e rasteve të avancuara kur sindroma e dhimbjes nuk eliminohet me mjete konvencionale. Ndihmon në lehtësimin e ënjtjes dhe zvogëlimin e dhimbjes. Lejohet të përdoret vetëm në spital në formën e injeksioneve intramuskulare ose intravenoze.
 5. Barnat anti-inflamatore jo-steroide. Fondet janë në dispozicion në formë tabletash dhe injektuese, ato jo vetëm që mund të eliminojnë dhimbjen akute, por gjithashtu ngadalësojnë përparimin e patologjisë, lehtësojnë ethet dhe ënjtjet lokale dhe përmirësojnë funksionin motorik. Me marrjen e rregullt për 7-10 ditë, vërehet një përqendrim konstant i përbërësve aktivë të ilaçit në gjakun e pacientit, i cili siguron një veprim të zgjatur. Nuk rekomandohet të merrni ilaçe për një kohë të gjatë, pasi ato shpesh ndikojnë negativisht në sistemin tretës. Për këtë arsye, ato nuk duhet të merren nga pacientët me ulçera peptike të rënda ose çrregullime të tjera.
 6. Kondroprotektorët ndihmojnë në rivendosjen e kërcit në nyjen e prekur dhe rrisin sasinë e lëngut sinovial. Si rregull, ilaçe të tilla përmbajnë glukozaminë dhe kondroitin. Rekomandohet marrja e tyre për një kohë të gjatë. Në mënyrë tipike, një kurs prej 8-12 javësh përshkruhet me vizita të rregullta te një specialist për të zbuluar përmirësimin. Një pritje më e gjatë është e mundur me indikacione të qarta.
 7. Glukokortikoidet. Ato përdoren për trajtimin e rasteve të avancuara kur sindroma e dhimbjes nuk eliminohet me mjete konvencionale. Ndihmon në lehtësimin e ënjtjes dhe zvogëlimin e dhimbjes. Lejohet të përdoret vetëm në spital në formën e injeksioneve intramuskulare ose intravenoze.

Përveç fondeve të tilla, pacientit i përshkruhet një kurs duke përdorur një agjent të jashtëm në formën e një vaji, kremi ose xhel. Opsioni i fundit është më i preferuari sepse depërton shpejt në zgavrën e kyçit dhe ka një efekt terapeutik. Ato lejohen të përdoren brenda 14 ditëve. Nuk rekomandohet zgjatja e kursit vetë, pasi rreziku i komplikimeve rritet.

Në rastet më të rënda, pacienti injektohet direkt në zgavrën e kyçit. Ju mund të përdorni analgjezikët konvencionalë, por efekti më i mirë terapeutik arrihet me futjen e preparateve të acidit hialuronik. Injeksionet bëhen 1 herë në 7 ditë. Për eliminimin e plotë të dhimbjes, mjaftojnë 3-5 injeksione. Pas një terapie të tillë, efekti vazhdon për 6 muaj. Pacienti ka aftësinë për të lëvizur normalisht, dhe sindroma e dhimbjes pothuajse plotësisht zhduket.

Nëse asnjë nga metodat nuk sjell rezultatin e pritshëm dhe gjendja e pacientit përkeqësohet, kryhet një operacion kirurgjik për zëvendësimin e kyçit me një protezë. Zëvendësoni të gjithë nyjen ose pjesët e tij individuale. Kjo zakonisht tregohet për artrozën, e provokuar nga një dëmtim i rëndë i gjurit. Operacioni kryhet nën anestezi të përgjithshme, dhe periudha e rikuperimit është mjaft e gjatë dhe e vështirë.

Gonartroza është një patologji e rëndë degjenerative-distrofike, e cila, nëse nuk trajtohet siç duhet, çon në paaftësi të pacientit. Rekomandohet që menjëherë të konsultoheni me një mjek kur shfaqen shenjat e para të një shkeljeje.