Osteokondroza lumbare: diagnoza, klinika dhe trajtimi

osteokondroza e mesit

dhimbjenë shpinë përjetohet të paktën një herë në jetë nga 4 nga 5 persona. Për popullatën e punës, ato janëshkaku më i zakonshëm i paaftësisëqë përcakton rëndësinë e tyre sociale dhe ekonomike në të gjitha vendet e botës. Ndër sëmundjet që shoqërohen me dhimbje në shpinë lumbale dhe gjymtyrë, një nga vendet kryesore zë osteokondroza.

Osteokondroza e shtyllës kurrizore (OP) është një lezion degjenerativ-distrofik i saj, duke filluar nga bërthama pulposus e diskut ndërvertebral, duke u shtrirë në unazën fibroze dhe elementë të tjerë të segmentit kurrizor me një efekt dytësor të shpeshtë në formacionet neurovaskulare ngjitur. Nën ndikimin e ngarkesave të pafavorshme statike-dinamike, bërthama elastike pulpoze (xhelatinoze) humbet vetitë e saj fiziologjike - thahet dhe sekuestrohet me kalimin e kohës. Nën ndikimin e ngarkesave mekanike, unaza fibroze e diskut, e cila ka humbur elasticitetin e saj, del jashtë dhe më pas, fragmente të bërthamës pulposus bien nëpër çarjet e saj. Kjo çon në shfaqjen e dhimbjeve akute (lumbago), sepse. pjesët periferike të anulus fibrosus përmbajnë receptorë të nervit Luschka.

Fazat e osteokondrozës

Procesi patologjik intradiskal korrespondon me fazën 1 (periudha) (OP) sipas klasifikimit të propozuar nga Ya. Yu. Popelyansky dhe A. I. Osna. Në periudhën e dytë humbet jo vetëm aftësia e amortizimit, por edhe funksioni i fiksimit me zhvillimin e hipermobilitetit (ose jostabilitetit). Në periudhën e tretë vërehet formimi i një hernie (protrusioni) të diskut. Sipas shkallës së prolapsit të tyre, hernia diskale ndahet nëzgjatje elastikekur ka një zgjatje uniforme të diskut ndërvertebral dhezgjatje e sekuestruar, e karakterizuar nga këputja e pabarabartë dhe jo e plotë e unazës fibroze. Bërthama pulposus lëviz në këto vende këputjesh, duke krijuar zgjatime lokale. Me një hernie diskale të prolapsuar pjesërisht, të gjitha shtresat e unazës fibroze këputen, dhe ndoshta ligamenti gjatësor i pasmë, por vetë protrusioni hernial nuk e ka humbur ende kontaktin me pjesën qendrore të bërthamës. Një hernie diskale plotësisht e prolapsuar do të thotë që jo fragmentet e tij individuale, por e gjithë bërthama, prolapsojnë në lumenin e kanalit kurrizor. Sipas diametrit të hernies së diskut, ato ndahen në foraminal, posterolateral, paramedian dhe median. Manifestimet klinike të hernies së diskut janë të ndryshme, por pikërisht në këtë fazë zhvillohen shpesh sindroma të ndryshme të kompresimit.

Me kalimin e kohës, procesi patologjik mund të zhvendoset në pjesë të tjera të segmentit të lëvizjes kurrizore. Një rritje e ngarkesës në trupat vertebralë çon në zhvillimin e sklerozës subkondrale (ngurtësim), atëherë trupi rrit zonën e mbështetjes për shkak të rritjeve margjinale të kockave rreth të gjithë perimetrit. Mbingarkesa e kyçeve çon në spondilartrozë, e cila mund të shkaktojë ngjeshje të formacioneve neurovaskulare në foramenin ndërvertebral. Janë këto ndryshime që vihen re në periudhën e katërt (fazën) (OP), kur ka një lezion total të segmentit të lëvizjes kurrizore.

Çdo skematizim i një sëmundjeje kaq komplekse, klinikisht të larmishme si OP, natyrisht, është mjaft arbitrar. Sidoqoftë, kjo bën të mundur analizimin e manifestimeve klinike në varësinë e tyre nga ndryshimet morfologjike, gjë që lejon jo vetëm vendosjen e një diagnoze të saktë, por edhe përcaktimin e masave specifike terapeutike.

Në varësi të formacioneve nervore, hernia e diskut, rritjet e kockave dhe strukturat e tjera të prekura të shtyllës kurrizore kanë një efekt patologjik, dallohen sindromat e refleksit dhe kompresimit.

Sindromat e osteokondrozës lumbare

për tëngjeshjapërfshijnë sindromat në të cilat një rrënjë, enë ose palcë kurrizore shtrihet, shtrydhet dhe deformohet mbi strukturat vertebrale të treguara. për tëreflekspërfshijnë sindromat e shkaktuara nga efekti i këtyre strukturave në receptorët që i nervozojnë ato, kryesisht mbaresat e nervave spinale rekurente (nervi sinuvertebral i Lushkës). Impulset që përhapen përgjatë këtij nervi nga shtylla kurrizore e prekur udhëtojnë përmes rrënjës së pasme në bririn e pasmë të palcës kurrizore. Duke kaluar në brirët e përparmë, ato shkaktojnë një tension refleks (mbrojtje) të muskujve të inervuar -çrregullime refleks-tonike.. Duke kaluar në qendrat simpatike të bririt anësor të niveleve të tyre ose fqinje, ato shkaktojnë çrregullime vazomotore reflekse ose distrofike. Çrregullime të tilla neurodistrofike ndodhin kryesisht në indet e vaskularizuara të ulëta (tendonat, ligamentet) në vendet e lidhjes me prominencat e kockave. Këtu, indet pësojnë defibrim, ënjtje, ato bëhen të dhimbshme, veçanërisht kur shtrihen dhe palpohen. Në disa raste, këto çrregullime neurodistrofike shkaktojnë dhimbje që ndodhin jo vetëm në nivel lokal, por edhe në distancë. Në rastin e fundit, dhimbja reflektohet, duket se "qëllon" kur prek zonën e sëmurë. Zona të tilla quhen zona nxitëse. Sindromat e dhimbjes miofasciale mund të shfaqen si pjesë e dhimbjes spondilogjenike të referuar.. Me tension të zgjatur të muskulit të strijuar, mikroqarkullimi është i shqetësuar në zona të caktuara të tij. Për shkak të hipoksisë dhe edemës në muskul, zonat e vulave formohen në formën e nyjeve dhe fijeve (si dhe në ligamente). Dhimbja në këtë rast është rrallë lokale, nuk përkon me zonën e inervimit të rrënjëve të caktuara. Sindromat refleks-miotonik përfshijnë sindromën piriformis dhe sindromën popliteale, karakteristikat e të cilave trajtohen në detaje në manuale të shumta.

për tësindromat e refleksit të dhimbjes lokale (lokale).në osteokondrozën lumbare, lumbago i atribuohet zhvillimit akut të sëmundjes dhe lumbalgjia në ecuri subakute ose kronike. Një rrethanë e rëndësishme është fakti i vërtetuar selumbago është pasojë e zhvendosjes intradiskale të bërthamës pulposus. Si rregull, kjo është një dhimbje e mprehtë, që shpesh kalon. Pacienti, si të thuash, ngrin në një pozicion të pakëndshëm, nuk mund të përkulet. Një përpjekje për të ndryshuar pozicionin e trupit provokon një rritje të dhimbjes. Ka palëvizshmëri të të gjithë rajonit të mesit, rrafshim të lordozës, ndonjëherë zhvillohet skolioza.

Me lumbalgji - dhimbje, si rregull, dhembje, e rënduar nga lëvizja, me ngarkesa boshtore. Rajoni i mesit mund të jetë i deformuar, si në lumbago, por në një masë më të vogël.

Sindromat e kompresimit në osteokondrozën lumbare janë gjithashtu të ndryshme. Midis tyre dallohen sindroma e ngjeshjes radikulare, sindroma kaudale, sindroma e mielopatisë diskogjenike lumbosakral.

sindromi i kompresimit radikularshpesh zhvillohet për shkak të hernies së diskut në nivelin LIV-LVdhe LV-Snjë, sepsePikërisht në këtë nivel, hernia e diskut ka më shumë gjasa të zhvillohet. Në varësi të llojit të hernies (foraminal, posterior-lateral, etj. ), preket një ose një rrënjë tjetër. Si rregull, një nivel korrespondon me një lezion monoradikular. Manifestimet klinike të kompresimit të rrënjës LVreduktohen në shfaqjen e irritimit dhe prolapsit në dermatomin përkatës dhe në dukuritë e hipofunksionit në miotomin përkatës.

Parestezia(ndjenja e mpirjes, ndjesi shpimi gjilpërash) dhe dhimbjet e të shtënave përhapen përgjatë sipërfaqes së jashtme të kofshës, sipërfaqja e përparme e pjesës së poshtme të këmbës deri në zonën e gishtit I. Hipalgjezia mund të shfaqet më pas në zonën përkatëse. Në muskujt e inervuar nga rrënja LV, veçanërisht në pjesët e përparme të këmbës së poshtme, zhvillohet hipotrofia dhe dobësia. Para së gjithash, dobësia zbulohet në shtrirjen e gjatë të gishtit të sëmurë - në muskulin e inervuar vetëm nga rrënja L.V. Reflekset e tendinit me një lezion të izoluar të kësaj rrënjëje mbeten normale.

Gjatë ngjeshjes së shtyllës kurrizore SnjëDukuritë e acarimit dhe humbjes zhvillohen në dermatomin përkatës, duke u shtrirë në zonën e gishtit të pestë. Hipotrofia dhe dobësia mbulojnë kryesisht muskujt e pasmë të pjesës së poshtme të këmbës. Refleksi i Akilit zvogëlohet ose zhduket. Shtrëngimi i gjurit zvogëlohet vetëm kur përfshihen rrënjët e L.2, L3, Lkatër. Në patologjinë e disqeve të mesit kaudal paraqitet edhe hipotrofia e kuadricepsit dhe veçanërisht e muskujve gluteal. Parestezia dhe dhimbja radikulare kompresionuese përkeqësohen nga kollitja, teshtitja. Dhimbja përkeqësohet nga lëvizjet në pjesën e poshtme të shpinës. Ka simptoma të tjera klinike që tregojnë zhvillimin e ngjeshjes së rrënjëve, tensionin e tyre. Simptoma më e testuar ështësimptomë e Laseguekur ka një rritje të mprehtë të dhimbjes në këmbë kur përpiqeni ta ngrini atë në një gjendje të drejtuar. Një variant i pafavorshëm i sindromave radikulare të ngjeshjes vertebrogjene lumbare është kompresimi i cauda equina, i ashtuquajturisindromi kaudal. Më së shpeshti zhvillohet me hernie diskale të mëdha mesatare të prolapsuara, kur të gjitha rrënjët në këtë nivel janë të shtrydhura. Diagnoza lokale kryhet në pjesën e sipërme të shtyllës kurrizore. Dhimbjet, zakonisht të forta, nuk përhapen në njërën këmbë, por, si rregull, në të dyja këmbët, humbja e ndjeshmërisë kap zonën e pantallonave të kalorësit. Me variante të rënda dhe zhvillimin e shpejtë të sindromës, shtohen çrregullimet e sfinkterit. Mielopatia lumbare kaudale zhvillohet si rezultat i okluzionit të arteries radikulo-medulare aksesore inferiore (shpesh në rrënjën e LV, ) dhe manifestohet me dobësi të grupeve të muskujve peronial, tibial dhe gluteal, ndonjëherë me çrregullime sensoriale segmentare. Shpesh, ishemia zhvillohet njëkohësisht në segmentet e epikonit (L5-Snjë) dhe një kon (S2-S5) të palcës kurrizore. Në raste të tilla bashkohen edhe çrregullimet e legenit.

Përveç manifestimeve kryesore klinike dhe neurologjike të identifikuara të osteokondrozës lumbare, ka simptoma të tjera që tregojnë humbjen e kësaj shtylle kurrizore. Kjo manifestohet veçanërisht qartë në kombinimin e dëmtimit të diskut ndërvertebral në sfondin e ngushtësisë kongjenitale të kanalit kurrizor, anomalive të ndryshme në zhvillimin e shtyllës kurrizore.

Diagnoza e osteokondrozës lumbare

Diagnoza e osteokondrozës lumbarebazohet në pasqyrën klinike të sëmundjes dhe metodat shtesë të ekzaminimit, të cilat përfshijnë radiografinë konvencionale të shtyllës kurrizore, tomografi kompjuterike (CT), CT mielografi, imazhe me rezonancë magnetike (MRI). Me futjen e MRI të shtyllës kurrizore në praktikën klinike, diagnoza e osteokondrozës lumbare (PO) është përmirësuar ndjeshëm. Seksionet tomografike sagitale dhe horizontale ju lejojnë të shihni marrëdhënien e diskut intervertebral të prekur me indet përreth, duke përfshirë një vlerësim të lumenit të kanalit kurrizor. Madhësia, lloji i hernies së diskut, cilat rrënjë janë të ngjeshura dhe nga cilat struktura përcaktohen. Është e rëndësishme të përcaktohet përputhshmëria e sindromës klinike kryesore me nivelin dhe natyrën e lezionit. Si rregull, një pacient me sindromë radikulare të kompresimit zhvillon një lezion monoradikular dhe kompresimi i kësaj rrënjë është qartë i dukshëm në MRI. Kjo është e rëndësishme nga pikëpamja kirurgjikale, sepse. kjo përcakton aksesin operacional.

Disavantazhet e MRI përfshijnë kufizimet që lidhen me ekzaminimin në pacientët me klaustrofobi, si dhe koston e vetë studimit. CT është një metodë diagnostike shumë informative, veçanërisht në kombinim me mielografinë, por duhet mbajtur mend se skanimi kryhet në një plan horizontal dhe për këtë arsye, niveli i lezionit të supozuar duhet të përcaktohet klinikisht me shumë saktësi. Radiografia rutinë përdoret si ekzaminim depistues dhe është e detyrueshme në një mjedis spitalor. Në imazhet funksionale, paqëndrueshmëria përcaktohet më së miri. Anomalitë e ndryshme të zhvillimit të kockave janë gjithashtu të dukshme në spondilogramë.

Trajtimi i osteokondrozës lumbare

Me PO, kryhet trajtimi konservativ dhe kirurgjik. Nëtrajtim konservativme osteokondrozë, kushtet patologjike të mëposhtme kërkojnë trajtim: çrregullime ortopedike, sindroma e dhimbjes, aftësia e fiksimit të dëmtuar të diskut, çrregullime muskulare-tonike, çrregullime të qarkullimit të gjakut në rrënjë dhe palcë kurrizore, çrregullime të përcjelljes nervore, ndryshime ngjitëse cikatriale, çrregullime psikosomatike. Metodat e trajtimit konservativ (CL) përfshijnë masa të ndryshme ortopedike (immobilizim, tërheqje kurrizore, terapi manuale), fizioterapi (masazh terapeutik dhe fizioterapi, akupunkturë, elektroterapi), përshkrimin e medikamenteve. Trajtimi duhet të jetë kompleks, me faza. Secila nga metodat CL ka indikacionet dhe kundërindikacionet e veta, por, si rregull, ajo e përgjithshme ështëpërshkrimi i analgjezikëve, barnave anti-inflamatore jo-steroide(NSAIDs),relaksuesit e muskujvedhefizioterapi.

Efekti analgjezik arrihet me përdorimin e diklofenakut, paracetamolit, tramadolit. Ka një efekt të theksuar analgjeziknjë drogeqë përmban 100 mg diklofenak natriumi.

Absorbimi gradual (afatgjatë) i diklofenakut përmirëson efektivitetin e terapisë, parandalon efektet e mundshme gastrotoksike dhe e bën terapinë sa më të përshtatshme për pacientin (vetëm 1-2 tableta në ditë).

Nëse është e nevojshme, rrisni dozën ditore të diklofenakut në 150 mg, gjithashtu përshkruani qetësues kundër dhimbjeve në formën e tabletave me veprim jo të zgjatur. Në format më të lehta të sëmundjes, kur mjaftojnë doza relativisht të vogla të barit. Në rast të mbizotërimit të simptomave të dhimbshme gjatë natës ose në mëngjes, rekomandohet të merret ilaçi në mbrëmje.

Substanca paracetamol është inferiore në aktivitetin analgjezik ndaj NSAID-ve të tjera, dhe për këtë arsye u krijua një ilaç, i cili, së bashku me paracetamolin, përfshin një tjetër analgjezik jo-opioid, propyphenazone, si dhe kodeinë dhe kafeinë. Në pacientët me iskalgji, gjatë përdorimit të kafetinës, vërehet relaksim i muskujve, një ulje e ankthit dhe depresionit. Rezultate të mira u vunë re gjatë përdorimit të ilaçit në klinikë për të lehtësuar dhimbjet akute në sindromat miofasciale, miotonike dhe radikulare. Sipas studiuesve, me përdorim afatshkurtër, ilaçi tolerohet mirë, praktikisht nuk shkakton efekte anësore.

NSAID-të janë barnat më të përdorura për PO. NSAID-të kanë efekte anti-inflamatore, analgjezike dhe antipiretike të shoqëruara me shtypjen e ciklooksigjenazës (COX-1 dhe COX-2) - një enzimë që rregullon shndërrimin e acidit arachidonic në prostaglandinë, prostaciklinë, tromboksan. Trajtimi duhet të fillojë gjithmonë me caktimin e barnave më të sigurta (diklofenak, ketoprofen) në dozën më të ulët efektive (efektet anësore varen nga doza). Në pacientët e moshuar dhe në pacientët me faktorë rreziku për efekte anësore, këshillohet fillimi i trajtimit me meloxicam dhe veçanërisht me celecoxib ose diklofenak/misoprostol. Rrugët alternative të administrimit (parenteral, rektal) nuk parandalojnë efektet anësore gastroenterologjike dhe të tjera. Ilaçi i kombinuar diklofenak dhe misoprostol ka disa avantazhe ndaj NSAID-ve standarde, gjë që zvogëlon rrezikun e efekteve anësore të varura nga COX. Përveç kësaj, misoprostol është në gjendje të fuqizojë efektin analgjezik të diklofenakut.

Për të eliminuar dhimbjen që lidhet me një rritje të tonit të muskujve, këshillohet të përfshini relaksuesit qendrorë të muskujve në terapi komplekse:tizanidine2-4 mg 3-4 herë në ditë ose tolperizon brenda 50-100 mg 3 herë në ditë, ose tolperizon në mënyrë intramuskulare 100 mg 2 herë në ditë. Mekanizmi i veprimit të ilaçit me këto substanca është dukshëm i ndryshëm nga mekanizmat e veprimit të barnave të tjera të përdorura për të ulur tonin e rritur të muskujve. Prandaj, përdoret në situata kur nuk ka efekt antispastik të barnave të tjera (në të ashtuquajturat raste jo reaguese). Avantazhi ndaj ilaçeve të tjera relaksuese të muskujve që përdoren për të njëjtat indikacione është se me një ulje të tonit të muskujve në sfondin e takimit, nuk ka ulje të forcës së muskujve. Ilaçi është një derivat i imidazolit, efekti i tij shoqërohet me stimulimin e a qendrës2-receptorët adrenergjikë. Ai frenon në mënyrë selektive përbërësin polisinaptik të refleksit të shtrirjes, ka një efekt të pavarur antinociceptiv dhe të lehtë anti-inflamator. Substanca tizanidine vepron në spasticitetin e shtyllës kurrizore dhe cerebrale, zvogëlon reflekset e shtrirjes dhe spazmat e dhimbshme të muskujve. Redukton rezistencën ndaj lëvizjeve pasive, zvogëlon spazmat dhe konvulsionet klonike dhe rrit forcën e kontraktimeve të vullnetshme të muskujve skeletorë. Ai gjithashtu ka një veti gastroprotektive, e cila përcakton përdorimin e tij në kombinim me NSAIDs. Ilaçi praktikisht nuk ka efekte anësore.

Kirurgjiame PO, kryhet me zhvillimin e sindromave të kompresimit. Duhet të theksohet se prania e faktit të zbulimit të një hernie diskale gjatë MRI nuk është e mjaftueshme për vendimin përfundimtar për operacionin. Deri në 85% e pacientëve me hernie diskale në mesin e pacientëve me simptoma radikulare pas trajtimit konservativ bëjnë pa kirurgji. CL, me përjashtim të një numri situatash, duhet të jetë hapi i parë për të ndihmuar pacientët me PO. Nëse CL kompleks është i paefektshëm (brenda 2-3 javësh), trajtimi kirurgjik (CL) indikohet në pacientët me hernie disqesh dhe simptoma radikulare.

Ka indikacione emergjente për PO. Këto përfshijnë zhvillimin e sindromës kaudale, si rregull, me prolapsin e plotë të diskut në lumenin e kanalit kurrizor, zhvillimin e radikulomieloishemisë akute dhe një sindromë të theksuar hiperalgjike, kur edhe caktimi i opioideve, bllokada nuk zvogëlon dhimbjen. Duhet të theksohet se madhësia absolute e hernies së diskut nuk është vendimtare për vendimin përfundimtar të operacionit dhe duhet marrë parasysh në lidhje me pamjen klinike, situatën specifike që vihet re në kanalin kurrizor sipas tomografisë (p. sh. mund të ketë një kombinim të një hernie të vogël në sfondin e stenozës së kanalit kurrizor ose anasjelltas - një hernie është e madhe, por e një vendndodhjeje mesatare në sfondin e një kanali të gjerë kurrizor).

Në 95% të rasteve me hernie diskale, përdoret aksesi i hapur në kanalin kurrizor. Teknika të ndryshme të diskopunkturës nuk kanë gjetur aplikim të gjerë deri më sot, megjithëse një numër autorësh raportojnë efektivitetin e tyre. Operacioni kryhet duke përdorur instrumente konvencionale dhe mikrokirurgjikale (me zmadhim optik). Gjatë aksesit, heqja e formacioneve kockore të vertebrës shmanget duke përdorur kryesisht aksesin interlaminar. Megjithatë, me një kanal të ngushtë, hipertrofi të proceseve artikulare, hernie mesatare të fiksuar të diskut, këshillohet të zgjerohet aksesi në kurriz të strukturave kockore.

Rezultatet e trajtimit kirurgjik varen kryesisht nga përvoja e kirurgut dhe korrektësia e indikacioneve për një operacion të caktuar. Sipas shprehjes me vend të neurokirurgut të famshëm J. Brotchi, i cili ka kryer më shumë se një mijë operacione për osteokondrozën, është e nevojshme "të mos harrohet se kirurgu duhet të operojë pacientin dhe jo imazhin tomografik".

Si përfundim, dëshiroj të theksoj edhe një herë nevojën për një ekzaminim klinik dhe analizë të plotë të tomogrameve në mënyrë që të merret një vendim optimal për zgjedhjen e taktikave të trajtimit për një pacient të caktuar.