Simptomat dhe tiparet e osteokondrozës në shpinë të qafës së mitrës

Osteokondroza është një sëmundje që shkatërron disqet ndërvertebrale dhe nyjet e shtyllës kurrizore. Nga të pesë pjesët e shtyllës kurrizore, të gjithë mund të preken nga sëmundja, por manifestimet dhe simptomat e osteokondrozës së shpinës cervikale u japin njerëzve më shumë probleme. Kjo është për shkak të numrit të madh të fibrave dhe mbaresave nervore, si dhe enëve të gjakut që furnizojnë trurin, duke kaluar nëpër qafë.

dhimbje në qafë me osteokondrozë

Kjo zonë e shtyllës kurrizore është më e lëvizshme. Është falë qafës që një person ka aftësinë të kthehet dhe të anojë kokën. Ngarkesa e vazhdueshme që vjen në rajonin e qafës së mitrës kontribuon në ndryshimet degjenerative në strukturën e saj dhe zhvillimin e osteokondrozës.

Kush është i prekur nga sëmundja

Më shpesh, sëmundja zhvillohet dhe fillon të shfaqet në njëzet e pesë deri në tridhjetë vjet për shkak të qëndrimit të gjatë të detyruar të një personi në një pozicion statik dhe të pakëndshëm. Ajo prek, para së gjithash, punonjësit e zyrës, shoferët, operatorët e llojeve të ndryshme të pajisjeve. Shpesh sëmundja shfaqet tek atletët si rezultat i stërvitjes ose, anasjelltas, me ndërprerjen e papritur të tyre.

dhimbje në osteokondrozën e qafës së mitrës

Shkaqet kryesore të osteokondrozës në shpinë të qafës së mitrës dhe kraharorit janë qëndrimi i gabuar, një mënyrë jetese e ulur, trashëgimia, një vend pune i organizuar në mënyrë jo të duhur ose një shtrat i pakëndshëm. Ngritja e peshave gjithashtu kontribuon në shfaqjen e kësaj sëmundjeje, pasi mikrotraumat janë të mundshme në këtë proces, duke kontribuar në ndryshime distrofike në indet kërcore dhe kockore të shtyllës kurrizore.

Fazat e zhvillimit të osteokondrozës së shtyllës kurrizore

 1. Disqet ndërvertebrale sapo kanë filluar të shemben, duke humbur lagështinë dhe elasticitetin. Ky proces mund të zgjasë mjaft kohë. Skena karakterizohet nga paqëndrueshmëri.
 2. Karakterizohet nga zgjatja (fryrja) e disqeve. Hapësirat ndërvertebrale zvogëlohen për shkak të shkatërrimit të unazës fibroze të diskut dhe uljes së lartësisë së tij. Për shkak të kapjes së rrënjëve nervore nga rruazat që afrohen dhe disqet e dalë, mund të shfaqen dhimbje.
 3. Ekziston një shkatërrim i plotë i unazës fibroze dhe, si pasojë, formimi i hernieve ndërvertebrale. Shpina është deformuar ndjeshëm.
 4. Kjo fazë është më e vështira, pasi dhimbja shfaqet pothuajse me çdo lëvizje. Shfaqen rritje të kockave, ato lidhin rruazat, duke kufizuar lëvizshmërinë. Rritje të tilla mund të shkaktojnë paaftësi.

Shenjat dalluese të osteokondrozës së qafës së mitrës

Enët e gjakut që ushqejnë trurin ndodhen kryesisht në qafën e një personi, kështu që shumë nga shenjat e sëmundjes shoqërohen me qarkullim të dëmtuar të gjakut në tru.

dhimbje koke me osteokondrozë të qafës së mitrës
 • Pra, këtu janë shenjat e osteokondrozës së shtyllës së qafës së mitrës, duke vënë re të cilat, duhet të shihni një mjek:
 • dhimbje të forta, të vazhdueshme në qafë dhe kokë, që shtrihet në sy dhe veshë;
 • dhimbje në krahë, duke u përkeqësuar me çdo përpjekje;
 • vështirësi në lëvizjet e gishtërinjve dhe duarve, një shkelje e ndjeshmërisë së tyre;
 • tensioni i muskujve të qafës;
 • gjatë kthimit dhe animit të kokës, shfaqja e dhimbjes në qafë;
 • shfaqja e dhimbjes pulsuese në qafë dhe qafë;
 • shfaqja e marramendjes gjatë kthimit të kokës (edhe para se të fikët), tringëllimë në veshët;
 • mpirje e gjuhës, shikim dhe dëgjim i paqartë;
 • dhimbje në zemër, që nuk shërohet duke marrë medikamentet e duhura;
 • nauze, paqëndrueshmëri e presionit të gjakut;
 • dhimbje të fytit, çrregullim të gëlltitjes;
 • ndjenja e mungesës së frymës.

Simptomat e patologjisë

Shfaqja e simptomave të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës mund të shoqërohet me një mosfunksionim të organeve dhe sistemeve të mëposhtme në trupin e pacientit:

 1. ngjeshja dhe prishja e palcës kurrizore në kanalin kurrizor. Simptoma të tilla janë të rralla dhe mund të shfaqen vetëm në raste shumë të rënda;
 2. ndryshimet në sistemin nervor periferik, shkaku i të cilave është ngjeshja e rrënjëve nervore të vendosura pranë rruazave të prekura;
 3. shkelje e furnizimit me gjak në tru.

Gjatë diagnostikimit të kësaj sëmundjeje, mjeku i kushton vëmendje pranisë së një sërë simptomash. Pamja e tyre varet se cila pjesë e shtyllës kurrizore është kapur nga sëmundja.

Sindroma kardiake në osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës

Shenjat e sindromës kardiake në osteokondrozë janë të ngjashme me ato të angina pectoris, kjo është për shkak të acarimit të rrënjëve të muskulit të madh pectoralis ose nervit frenik. Dhimbja që rezulton mund të zgjasë deri në disa orë, dhe me teshtitje, një kthesë të mprehtë të kokës, kolla bëhet më e fortë.

Mund të shfaqen takikardi dhe ekstrasistola, të cilat nuk zhduken me përdorimin e barnave përkatëse dhe kardiogrami nuk tregon anomali.

Sindromat refleks irritues

Ky grup sindromash karakterizohet nga dhimbje të mprehta në qafë, të rënduara nga lëvizjet, kollitja, kthimi i kokës dhe teshtitja. Mund të rrezatojë në shpatull ose në gjoks.

sindroma radikulare

Kjo sindromë shfaqet kur nervi i qafës së mitrës shtypet. Karakterizohet nga përhapja e dhimbjes nga qafa te tehet e shpatullave dhe parakrahët tek gishtat. Ndoshta shfaqja e mpirjes dhe një ndjenjë e gungave në pjesën e pasme të kokës, qafës, shpatullave, duarve.

sindromi i arteries vertebrale

Kjo sindromë, e shkaktuar nga ngjeshja e arteries vertebrale përgjegjëse për furnizimin me gjak të trurit, karakterizohet nga shfaqja e një dhimbje koke të mprehtë ose pulsuese, e cila kalon në pjesën e pasme të kokës, ballit, tempujve. Ndoshta shfaqja e të përzierave, humbja e orientimit, shfaqja e shqetësimeve të dëgjimit, dobësimi i shikimit, zbehja.

Një person që ka vënë re shfaqjen e shenjave të mësipërme të osteokondrozës së qafës së mitrës duhet të konsultohet menjëherë me një mjek.

Duhet mbajtur mend se trajtimi i filluar në një fazë të hershme të sëmundjes është më efektiv. Do të ndihmojë në ndalimin e sëmundjes dhe vazhdimin e një jete të plotë.

Sot, mjekësia ofron metoda të ndryshme për trajtimin e osteokondrozës, ju lejon të ngadalësoni ose ndaloni shkatërrimin e shtyllës kurrizore dhe t'i jepni pacientit një jetë të gjatë pa dhimbje.

Ushqimi i duhur, një mënyrë jetese aktive, stërvitja e rregullt, gjimnastika, shtrirja e shtyllës kurrizore do t'ju lejojnë të mos mbani mend një problem të tillë si osteokondroza e qafës së mitrës në të ardhmen.