Osteokondroza

çfarë është osteokondroza

Osteokondroza është një sëmundje e sistemit muskuloskeletor, e manifestuar me hollimin e kockave dhe kërcit të kyçeve. Më shpesh, pacientët diagnostikohen me osteokondrozë të shtyllës kurrizore, në të cilën ka një shkatërrim të disqeve ndërvertebrale në rajonin e qafës së mitrës, mesit ose kraharorit. Kërci ndërvertebral është i nevojshëm për të qetësuar lëvizjet dhe për të zvogëluar ngarkesën në indet e eshtrave, kështu që shkatërrimi i disqeve çon në dëmtim gradual të rruazave dhe deformim të shtyllës kurrizore. Osteokondroza mund të jetë një ndërlikim i një dëmtimi, një shkelje afatgjatë e qëndrimit ose një gjendje tjetër patologjike. Trajtimi i sëmundjes përfshin terapi manuale, fizioterapi dhe ndërhyrje kirurgjikale për deformime të rëndësishme të shtyllës kurrizore.

Osteokondroza është një nga sëmundjet më të zakonshme të sistemit muskuloskeletor tek të moshuarit. Tek adoleshentët dhe të rinjtë, patologjia diagnostikohet më rrallë. Simptomat karakteristike të sëmundjes, mjekët përfshijnë dhimbje të forta në zonën e kyçit të prekur dhe lëvizshmëri të dëmtuar. Pa trajtim, osteokondroza mund të komplikohet nga ngjeshja e palcës kurrizore dhe mosfunksionimi i organeve të brendshme.

Simptomat e osteokondrozës

Manifestimet e sëmundjes varen nga zona e shkatërrimit të disqeve artikulare. Simptoma kryesore është dhimbja ose dhimbja e mprehtë, e rënduar gjatë lëvizjes. Për shkak të kësaj, pacientët shpesh marrin një pozicion të detyruar. Me osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës, pacienti është i vështirë të shikojë përreth, shfaqen dhimbje koke të forta. Nëse sëmundja ndërlikohet nga ngjeshja e nervave periferikë dhe palcës kurrizore, shfaqen simptoma të çrregullimeve të lëvizjes dhe çrregullimeve të funksioneve të organeve të brendshme.

Simptoma dhe shenja të tjera:

 • Dhimbje e moderuar e shurdhër gjatë ditës, e rënduar gjatë lëvizjeve;
 • Përhapja e dhimbjes në kokë, shpatull, legen dhe ekstremitetet e poshtme;
 • Tensioni i vazhdueshëm i muskujve të lidhur me nyjen ndërvertebrale të prekur;
 • Ulje e performancës;
 • Çrregullim i gjumit;
 • Ndryshimi në qëndrim dhe ecje e ngathët.

Nëse përjetoni këto simptoma, ju rekomandojmë të bëni një takim me mjekun tuaj. Konsultimi në kohë do të parandalojë pasojat negative për shëndetin tuaj.

Sëmundja mund të përparojë për disa vite. Fazat e hershme të dëmtimit të kërcit nuk shfaqin asnjë simptomë, por gradualisht ka dhimbje të vazhdueshme.

Shkaqet e osteokondrozës

Normalisht, kërci ndërvertebral furnizohet vazhdimisht me gjak dhe merr një sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese nga gjaku për të rinovuar qelizat dhe për të ruajtur strukturën e vet. Ndërsa indet plaken, mund të ndodhin ndryshime degjenerative, të karakterizuara nga rinovimi i pamjaftueshëm i qelizave. Shkelja e rrjedhjes së gjakut ndodh kur arteriet shtrydhen në sfondin e një lakimi të përhershëm të shtyllës kurrizore ose dëmtimit. Gjithashtu, osteokondroza mund të jetë rezultat i tendosjes së tepërt fizike.

Shkaqet e sëmundjes:

 • Shkatërrimi gradual i kërcit ndërvertebral për shkak të qëndrimit të dëmtuar, ngritjes së peshave dhe modeleve të lëvizjes. Arsyeja për shkeljen e strukturës së disqeve ndërvertebrale mund të jetë edhe veshja e këpucëve me një taban të sheshtë për një kohë të gjatë;
 • Anomalitë kraniovertebrale - një shkelje e pozicionit relativ të strukturave të shpinës së qafës së mitrës dhe kafkës. Në këtë rast, shpesh ndodh shtrydhja e enëve të gjakut dhe furnizimi i dëmtuar i gjakut në inde.
 • Çrregullime metabolike, të shoqëruara nga formimi i pamjaftueshëm i komponentëve të kërcit hidrofil;
 • Dëmtim inflamator ose autoimun i kërcit, në të cilin sistemi mbrojtës i trupit sulmon indet e shëndetshme;
 • Hernia e diskut është një sëmundje e karakterizuar nga zhvendosja e kërcit dhe zgjatja e diskut në kanalin kurrizor.

Sqarimi i shkakut të osteokondrozës është i rëndësishëm për zgjedhjen e trajtimit të duhur.

Diagnoza e osteokondrozës

Kur shfaqen simptomat e osteokondrozës, është e nevojshme të bëni një takim me një neurolog. Mjeku i klinikës pyet pacientin për ankesat dhe shqyrton historinë për të identifikuar faktorët e rrezikut për sëmundjen. Pastaj kryhet një ekzaminim i përgjithshëm për të identifikuar shenjat e jashtme të osteokondrozës dhe për të përjashtuar simptomat e mosfunksionimit të palcës kurrizore. Për të konfirmuar diagnozën, neurologu përshkruan ekzaminime të veçanta.

Metodat për diagnostikimin e osteokondrozës:

 • Radiografia e shtyllës kurrizore. Neurologu cakton këtë studim për të marrë një pamje të segmentit të prekur të shtyllës kurrizore në dy projeksione. Përpara procedurës, pacientit i kërkohet të zhvishet deri në bel dhe të qëndrojë përpara aparatit. Imazhet që rezultojnë i lejojnë mjekut të zbulojë një hernie ose patologji tjetër, si dhe të përcaktojë shkallën e dëmtimit të rruazave dhe diskut ndërvertebral;
 • Imazhi i rezonancës magnetike është një studim më informues që lejon një neurolog të studiojë imazhe të shtresuara të shtyllës kurrizore në projeksione të ndryshme. Gjatë ekzaminimit, pacientit i kërkohet të heqë të gjitha bizhuteritë metalike dhe të shtrihet në tryezën e tomografisë. Diagnostifikimi zgjat nga 15 minuta në një orë. Kjo është një metodë pa dhimbje dhe e besueshme për diagnostikimin e osteokondrozës. Rezultatet e një MRI bëjnë të mundur që menjëherë të përjashtohen sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme, si tuberkulozi i kockave ose një tumor malinj. Nëse MRI është kundërindikuar, indikohet mielografia.
 • Ekzaminimi i hapësirës subaraknoidale të palcës kurrizore (mielografia). Neurologu përshkruan këtë procedurë për të përjashtuar siringomyelinë, onkologjinë dhe gjendje të tjera patologjike të meninges. Metoda e marrjes së një fotografie nuk ndryshon nga radiografia konvencionale, megjithatë, para studimit, mjeku injekton një agjent kontrasti në hapësirën subaraknoidale. Para punksionit, mjeku trajton lëkurën me një antiseptik dhe anestezon indet. Gjilpëra futet në hapësirën ndërvertebrale të shtyllës kurrizore lumbare.

Në një klinikë të specializuar, kryhen teste diagnostikuese të sigurta dhe të besueshme, duke ju lejuar të filloni shpejt trajtimin e osteokondrozës.

Trajtimi terapeutik i osteokondrozës

Trajtimi kryhet pas konsultimit me një neurolog dhe një ortoped. Në rast të paqëndrueshmërisë së segmentit cervikal të prekur të shtyllës kurrizore, aplikohet një jakë Shants. Një jakë ortopedike e parafabrikuar aplikohet në qafë dhe forcohet me fasha. Mbajtja e një jake është e nevojshme për të lehtësuar ngarkesën në shtyllën kurrizore të prekur dhe për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve. Në osteokondrozën e rëndë të shtyllës kurrizore lumbare ose torakale, pacienti ka nevojë për pushim. Mjeku i klinikës do të përshkruajë gjithashtu terapi simptomatike dhe fizioterapi për të lehtësuar gjendjen e pacientit.

Metodat e trajtimit të osteokondrozës:

 • Përshkrimi i barnave anti-inflamatore jo-steroide për lehtësimin e dhimbjeve. Neurologu përshkruan nimesulide, celecoxib ose një agjent tjetër. Është e nevojshme të kontrollohet rreptësisht doza e analgjezikëve dhe të monitorohet gjendja e mëlçisë me përdorim të zgjatur të qetësuesve.
 • Terapia e tërheqjes është një metodë e shtrirjes së shtyllës kurrizore në mënyrë që të rritet hendeku ndërvertebral për të eliminuar shtrydhjen e enëve të gjakut dhe nervave. Para procedurës, kryhet një masazh për të relaksuar muskujt. Tërheqja kryhet në një tavolinë të veçantë ose në një banjë. Pajisja fiksohet në trupin e pacientit në pozicionin e dëshiruar dhe shtrin butësisht shtyllën kurrizore. Kjo është një procedurë shumë efektive dhe e sigurt për trajtimin e osteokondrozës.
 • Përdorimi i antikonvulsantëve për komplikimet e osteokondrozës. Një neurolog i përshkruan pacientit një kurs të shkurtër karbamazepine ose një ilaç tjetër.
 • Përdorimi i relaksuesve të muskujve. Këto ilaçe relaksojnë muskujt e lidhur me zonën e prekur të shtyllës kurrizore dhe lehtësojnë dhimbjen;
 • Përdorimi i kortikosteroideve për shtypjen e nervave. Këto barna lehtësojnë procesin inflamator në inde, i cili përfshin masazh terapeutik, ushtrime speciale dhe ngrohje.

Neurologu zgjedh një regjim individual të trajtimit për osteokondrozën, duke u fokusuar në gjendjen e pacientit. Kontrolli i rreptë mjekësor i kursit të trajtimit ju lejon të arrini prognozën më të mirë.

Trajtimi kirurgjik i osteokondrozës

Nëse rezultatet diagnostike zbulojnë një hernie ndërvertebrale ose kompresim të rëndë të kanalit kurrizor, pacienti është planifikuar të konsultohet me një neurokirurg. Mjeku vlerëson ashpërsinë e patologjisë së identifikuar dhe, nëse është e nevojshme, kryen ndërhyrje kirurgjikale.

Opsionet e trajtimit kirurgjik:

 • Heqja e pjesshme ose e plotë e diskut ndërvertebral.Operacioni kryhet nën anestezi. Pas aplikimit të anestezisë, neurokirurgu trajton fushën kirurgjikale me një antiseptik dhe pret lëkurën në një vend të paracaktuar. Pasi shtyn shtresën muskulore me një mjet të posaçëm, mjeku heq diskun intervertebral të prekur. Nëse është e nevojshme, kryhet edhe heqja e harkut vertebral. Kirurgjia plastike e segmentit kurrizor kryhet me transplantim të materialeve artificiale. Ky operacion efektiv është i përshtatshëm për trajtimin e hernies ndërvertebrale dhe zbutjen e simptomave të osteokondrozës;
 • Operacionet për ngushtimin e kanalit kurrizor.Kjo ndërhyrje eliminon ngjeshjen e nervave dhe palcës kurrizore. Pas aplikimit të anestezisë, mjeku trajton fushën kirurgjikale me një antiseptik dhe bën një prerje të gjerë të lëkurës. Duke e shtyrë mbrapsht shtresën e muskujve, neurokirurgu arrin në nyjen ndërvertebrale dhe kryen manipulimin. Ndërhyrja përfshin heqjen e harkut vertebral ose të gjithë artikulacionit. Përdorimi i kontrollit me rreze X dhe mikrokirurgjika lejon që operacioni të kryhet me rreziqe minimale.

Ndërhyrjet kirurgjikale më komplekse kryhen në departamentin kirurgjik të klinikave moderne.