Artroza e kyçit të hip: simptoma dhe trajtim

artroza e kyçit të hip

Gjatë gjithë jetës, nyjet e këmbëve përjetojnë shumë stres. Ijë është një nyje e madhe sferike që ofron aftësinë për të lëvizur në mënyrë të pavarur. Shfaqja e ndjesive të dhimbshme, lëvizjet e shtrënguara, ecja e çaluar e bën një person të mendojë për shfaqjen e patologjisë.

Vitet e fundit, numri i personave nën 30 vjeç që janë diagnostikuar me artrozë është rritur në mënyrë dramatike. Kjo statistikë është jashtëzakonisht zhgënjyese, pasi sëmundja përparon në mënyrë të qëndrueshme dhe mund të çojë në paaftësi dhe paaftësi serioze. Për të mbrojtur veten nga zhvillimi i efekteve negative, duhet të filloni menjëherë trajtimin dhe të ndiqni të gjitha rekomandimet mjekësore.

Artroza e nyjës së kofshës shkakton shumë bezdi për pronarin e saj. Nëse ka shqetësime në zonën e kyçit, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek për të konfirmuar diagnozën dhe për të përshkruar një trajtim efektiv. Trajtimi i vonë mund t'i kushtojë pacientit aftësinë për të ecur në mënyrë të pavarur.

Çfarë është artroza

Artroza është një sëmundje reumatologjike, e cila bazohet në ndryshime degjenerative dhe distrofike të kyçeve. Në të njëjtën kohë, jo vetëm sipërfaqet artikulare, por edhe aparati ligamentoz dhe kapsula janë të përfshira në procesin patologjik. Më shpesh vuajnë nyjet e duarve, këmbëve, gjunjëve, por sëmundja më e rëndë është artroza e nyjës së hipit. Me zhvillimin e tij, rreziku i zhvillimit të paaftësisë së plotë rritet për shkak të kufizimeve të rënda në lëvizje.

Baza e kërcit artikular përbëhet nga molekulat e kolagjenit dhe proteoglikanët: janë ato që i japin nyjes forcë dhe elasticitet, e bëjnë atë rezistent ndaj llojeve të ndryshme të ngarkesave. Nën ndikimin e faktorëve të jashtëm, sasia e kolagjenit dhe proteoglikaneve zvogëlohet, duke rezultuar në varfërimin dhe shkatërrimin gradual të indit të kërcit. Artroza zhvillohet nën ndikimin e faktorëve të mëposhtëm:

 • lëndime mekanike;
 • proceset inflamatore në nyje;
 • ngarkesa e tepërt në gjymtyrët e poshtme;
 • obeziteti;
 • ndryshimet e lidhura me moshën në trup (në personat mbi 55 vjeç);
 • menopauza (te femrat);
 • kequshqyerja me mungesë të produkteve proteinike dhe kalciumit;
 • predispozicion trashëgues;
 • operacionet e transferuara në nyje.

Si manifestohet artroza e nyjës së kofshës?

dhimbje artriti i hipit

Artroza zhvillohet gradualisht, kështu që është mjaft e vështirë të zbulohen manifestimet e saj fillestare. Pacienti mund të injorojë simptomat e sëmundjes, duke i ngatërruar ato për lodhje ose punë të tepërt. Përkeqësimi i shqetësimit mund të ndodhë pas një dëmtimi. Artroza e nyjës së hipit shoqërohet nga simptomat e mëposhtme:

 • Dhimbje në gjymtyrën e prekur. Është e shurdhër, dhemb në natyrë, konstante gjatë gjithë ditës. Ndjesitë e pakëndshme rriten gjatë aktivitetit fizik (ushtrim, vrap ose ecje), zvogëlohen në pushim. Kur nyja e hipit preket, dhimbja rrezaton në ijë, perineum dhe kofshë. Ky nyje gjithashtu mund të fillojë të "përgjigjet" ndaj ndryshimeve të kushteve të motit ose presionit atmosferik.
 • Ndryshimet atrofike të muskujve. Gjatë ecjes, pacienti në mënyrë të pandërgjegjshme kursen gjymtyrën e prekur, duke rezultuar në më pak stres në muskujt e vitheve dhe kofshëve. Kjo shoqërohet me atrofi të tyre dhe ulje të vëllimit. Kjo është veçanërisht e dukshme me artrozën e njëanshme.
 • Shfaqja e një krize gjatë zbatimit të lëvizjeve në nyje. Ky tingull i ngjan shushurimës së një qeseje plastike dhe bëhet më i fortë pas një periudhe të gjatë palëvizshmërie (gjumi i natës). Në mjekësi, ky term quhet "krepitus". Shfaqja e një krize shoqërohet me një shkelje të lëvizshmërisë së kyçit.
 • Zgjerimi i nyjes së prekur në vëllim. Kjo ndodh si rezultat i formimit në sipërfaqet kockore të thumbave më të vogla - osteofiteve. Një reagim i tillë ndodh si një përgjigje kompensuese ndaj një rritje të ngarkesës në sipërfaqen e kockave (me hollimin e kërcit).

Trajtimi mjekësor i artrozës

Aktualisht nuk është e mundur të parandalohet plotësisht shkatërrimi i indit të kërcit. Prandaj, trajtimi i artrozës me ndihmën e ilaçeve ka për qëllim zvogëlimin e dhimbjes dhe ngadalësimin e përparimit të sëmundjes. Më shpesh, grupet e mëposhtme të barnave përdoren në terapi:

 1. Analgjezikë jo-narkotikë dhe analgjezik me veprim të përzier. Ato ndihmojnë në uljen e dhimbjes dhe janë të disponueshme në tableta ose ampula për administrim intravenoz.
 2. Për të kontrolluar dhimbjen përdoren edhe barna anti-inflamatore jo-steroide në formë pomadash apo kremash topikale. Ato gjithashtu përshkruhen nëse artroza shoqërohet me inflamacion të membranës sinoviale të kyçit.
 3. Kondroprotektorët janë ilaçe që ngadalësojnë përparimin e sëmundjes dhe përmirësojnë funksionin e kyçeve.

Terapia e ushtrimeve dhe metodat e fizioterapisë

ushtrime për artritin e ijeve

Agjentët jo farmakologjikë përdoren gjithashtu gjerësisht në luftën kundër sëmundjes. Mjekët u përshkruajnë pacientëve terapi ushtrimore për të forcuar muskujt dhe për të parandaluar zhvillimin e palëvizshmërisë së kyçeve. Natyra e ushtrimeve dhe shpeshtësia e zbatimit të tyre përcaktohen individualisht për çdo rast. Trajtimi i artrozës përfshin gjithashtu procedura të tilla fizioterapeutike si:

 • stimulim nervor elektrik transkutan;
 • akupunkturë;
 • terapi magnetike;
 • elektroforezë me analgjezik;
 • terapi me lazer;
 • masazh.

Për të zvogëluar ngarkesën në gjymtyrën e prekur, pacientit rekomandohet gjithashtu të përdorë bastunë ose një këmbësor. Do të jetë e dobishme të vishni një ortozë hip, një pajisje speciale që ndihmon në rivendosjen e funksionit të këmbës dhe shmangien e dëmtimit të mëtejshëm të kyçit.

Kirurgjia

Endoprostetika përshkruhet në rastin kur metodat konservatore të trajtimit të artrozës së nyjës së hipit janë joefektive. Qëllimi i operacionit është eliminimi i sindromës së dhimbjes dhe rivendosja e funksionit motorik të gjymtyrëve. Procedura kryhet nën anestezi të përgjithshme në një spital të specializuar, pas së cilës pacienti do të ketë një rehabilitim të gjatë. Prognoza më e favorshme e lindjes është te pacientët e moshës 40 deri në 75 vjeç me peshë trupore deri në 70 kg: probabiliteti i refuzimit të endoprotezës është minimizuar tek ata, gjë që e bën trajtimin e artrozës jashtëzakonisht efektive. Mesatarisht, proteza zgjat rreth 10-12 vjet, por ka pasur raste të përdorimit të suksesshëm të saj me konsum minimal për 20-25 vjet.