Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje degjenerative dhe distrofike e një prej seksioneve të shtyllës kurrizore. Me zhvillimin e sëmundjes, disqet ndërvertebrale në qafë vuajnë më shumë dhe dëmtimi shtrihet edhe në sipërfaqet artikulare, ligamentet dhe rruazat.

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje degjenerative dhe distrofike e një prej seksioneve të shtyllës kurrizore. Me zhvillimin e sëmundjes, disqet ndërvertebrale në qafë vuajnë më shumë dhe dëmtimi shtrihet edhe në sipërfaqet artikulare, ligamentet dhe rruazat. Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës varet nga faza aktuale e sëmundjes. Patologjia shfaqet kryesisht te pacientët mbi 30 vjeç, por raste regjistrohen edhe te të rinjtë, veçanërisht nëse një person bën një mënyrë jetese jo të shëndetshme dhe është në rrezik.

Simptoma më e zakonshme është dhimbja e fortë në zonën e qafës, e cila mund të përhapet në shpinë, të lëvizë në gjymtyrët e sipërme, të deformohet në një dhimbje koke të fortë. Më poshtë do të shikojmë se cilat simptoma të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës janë më të mira për të filluar trajtimin, të zbulojmë shkaqet e sëmundjes dhe metodat që përdoren për të luftuar problemin.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Arsyeja kryesore për zhvillimin e osteokondrozës tek njerëzit është aftësia për të ecur drejtë e fituar me evolucionin. Gjatë ecjes, rruazat i bëjnë presion të tepërt njëra-tjetrës. Çdo vit kjo çon në faktin se sasia e lëngut ndërvertebral dhe indit lidhës midis rruazave zvogëlohet, si rezultat, kockat fillojnë të fërkohen me njëra-tjetrën, duke shkaktuar dhimbje të forta.

Sa më gjatë të zhvillohet osteokondroza e rajonit të qafës së mitrës pa trajtimin e nevojshëm, aq më pak shanse për të ndaluar proceset degjeneruese. Në pleqëri, është pothuajse e pamundur të rivendoset indi lidhor.

Osteokondroza e qafës së mitrës në pleqëri është një proces kryesisht natyror që nuk shoqërohet me ndikimin e faktorëve të jashtëm. Nëse problemi fillon të zhvillohet në moshë të re, nëse dhimbja intensifikohet shumë shpejt, është e nevojshme të kërkohet shkaku i një shkeljeje të tillë.

Zhvillimi i osteokondrozës së qafës së mitrës në moshë të re është më shpesh për shkak të faktorëve të mëposhtëm:

 • Mungesa e aktivitetit fizik në jetën e përditshme. Në botën moderne, një person udhëheq një mënyrë jetese kryesisht të ulur - ai punon në zyrë gjatë gjithë ditës, kalon kohën në mbrëmje ulur në divan ose në kompjuter, shpesh drejton një makinë;
 • Në procesin e kryerjes së detyrave të punës, trupi i njeriut shpesh merr një pozicion të panatyrshëm, të tensionuar (një devijim i fortë përpara kur punon në kompjuter);
 • Sportet e tepruara. Arsyeja e kundërt është të luash sport me ngarkesa të pakontrolluara. Problemi nuk përballet vetëm nga qytetarët e thjeshtë, por edhe nga sportistët profesionistë;
 • Arsyet që provokojnë shtyllën kurrizore për të qenë në pozicionin e gabuar janë këmbët e sheshta, veshja e këpucëve të pakëndshme me taka, skolioza, artriti etj. ;
 • Abuzimi i ushqimit të padëshiruar, obeziteti;
 • Hipotermi e rëndë e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës;
 • Tendosja nervore - stresi i shpeshtë në jetën e përditshme dhe në punë, mungesa e gjumit të duhur gjatë natës.

Sindroma vertebrale

Kompleksi i simptomave shoqërohet me dëmtim të kockave dhe kërcit të shtyllës kurrizore. Ai përfshin:

 • lëvizshmëri e dëmtuar në rajonin e qafës së mitrës;
 • dhimbje gjatë kthimit të kokës;
 • Shenjat me rreze X të dëmtimit të vetë rruazave dhe hapësirës ndërmjet tyre.

sindromi i arteries vertebrale

Simptomat shkaktohen nga ngushtimi ose spazma e arterieve vertebrale, të cilat janë pjesërisht përgjegjëse për furnizimin me gjak të trurit. Ajo manifestohet me simptomat e mëposhtme:

 • zhurma në vesh;
 • marramendje;
 • kërcime në presionin e gjakut;
 • nauze dhe të vjella;
 • dhimbje koke;
 • dëmtimi i shikimit;
 • ulje e kapacitetit të punës;
 • përgjumje;
 • të fikët.

Sindromi kardiak

Ajo i ngjan një gjendjeje me dëmtim të muskujve të zemrës dhe përfshin:

 • dhimbje ose ndjesi djegieje prapa gjoksit;
 • dobësi dhe lodhje;
 • puls i shpejtë.

sindroma radikulare

Gjendja shoqërohet me dëmtim (ngjeshje ose shtrëngim) të rrënjëve nervore që dalin nga kolona kurrizore në rajonin e qafës së mitrës. Në varësi të nivelit të dëmtimit, një person mund të përjetojë:

 • mpirje ose dhimbje në pjesën e pasme të kokës;
 • mpirje e gjuhës;
 • dhimbje në klavikul, vështirësi në gëlltitje, lemza;
 • siklet në zonën e shpatullave, të rënduara nga lëvizjet e duarve;
 • dhimbje në shpatullat dhe parakrahët;
 • mpirje e gishtit tregues dhe të mesëm;
 • mpirje e gishtit të unazës dhe gishtit të vogël.

Më shpesh, disa rrënjë nervore përfshihen në procesin patologjik menjëherë, si rezultat i të cilave vërehen disa simptoma karakteristike menjëherë.

Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës

Të gjithë këta faktorë rreziku dhe tipare të stilit të jetesës çojnë në faktin se disqet ndërvertebrale në rajonin e qafës së mitrës janë të kequshqyer. Nëse problemi nuk identifikohet dhe eliminohet, disqet do të fillojnë të shemben gradualisht, distanca midis tyre do të ulet, si rezultat, kjo do të çojë në fërkime të vazhdueshme të eshtrave kundër njëri-tjetrit. Ndërsa indi lidhor është i varfëruar, rritjet e kockave fillojnë të formohen në shtyllat kurrizore, të cilat janë të prirura për rritje të pakontrolluar. Në rastet e avancuara, rritjet fillojnë të ushtrojnë presion në indet përreth, enët e gjakut, nervat që ndodhen në shpinë cervikale.

Osteokondroza e qafës së mitrës nuk zhvillohet menjëherë, në mungesë të trajtimit të duhur të simptomave të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës, problemi përkeqësohet. E gjithë rrjedha e sëmundjes mund të ndahet në 4 faza. Simptomat me të cilat ndeshet pacienti varen drejtpërdrejt nga stadi aktual i problemit. Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës përfshijnë:

 • Siklet në qafë që shtrihet në zonën e shpatullave;
 • Shfaqja e dhimbjes në rajonin e qafës së mitrës gjatë sportit;
 • Ngurtësi gjatë kthimit të qafës;
 • Dhimbje koke private që nuk shkaktohen nga faktorë të jashtëm;
 • Kur ndryshoni pozicionin e kokës, mund të dëgjoni një kërcitje karakteristike;
 • Mpirje dhe humbje e ndjeshmërisë së disa zonave në lëkurën e pjesës së pasme të kokës, shpatullave, krahëve, qafës;
 • Hipoksia e organeve trofodipendente;
 • Zhvillimi i patologjive të sistemit të qarkullimit të gjakut;
 • Dhimbja e fortë çon në imobilizimin e plotë të brezit të sipërm të shpatullave.

Sa më shumë të ketë avancuar sëmundja, aq më shumë shqetësime përjeton pacienti. Në fazat e fundit të problemit, cilësia e jetës së pacientit përkeqësohet ndjeshëm. Simptomat e zakonshme për të gjitha fazat e problemit përfshijnë dhimbje koke, zhurmë ose zhurmë në veshë, defekte vizuale, të përziera dhe të vjella me një ndryshim të mprehtë në pozicionin e kokës.

Diagnoza e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Nëse keni ndonjë nga simptomat e listuara më sipër, këshillohet që të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor. Sa më shpejt të diagnostikohet një problem, aq më shumë ka gjasa që ai të zgjidhet plotësisht. Një neurolog është i angazhuar në diagnostikimin dhe trajtimin e osteokondrozës cervikotorakale të shtyllës kurrizore.

Pas apelit të pacientit, neurologu do të intervistojë pacientin dhe në bazë të ankesave të tij do të konkludojë se sëmundja është e pranishme. Më shpesh, pacientët ankohen për dhimbje, parehati, probleme me lëvizjen e gjymtyrëve të sipërme. Pas intervistës, mjeku do të kryejë një ekzaminim vizual të pacientit. Do të vlerësohet:

 • qëndrimi i duhur;
 • Në çfarë këndi janë tehet e shpatullave, shpatullat dhe kockat iliake;
 • Vendndodhja e vijës së proceseve spinoze përgjatë gjatësisë së shtyllës kurrizore.

Një ekzaminim vizual ju lejon të përcaktoni se cilat procese patologjike kanë filluar në shpinë, sa kanë prekur shtyllën kurrizore dhe indet përreth.

Diagnoza përfundimtare nuk bëhet vetëm në bazë të ekzaminimit dhe pyetjes së pacientit. Kërkohen ekzaminime shtesë. Më shpesh, pacienti dërgohet për rreze x, tomografi të kompjuterizuar. Nëse për një arsye ose një tjetër është e pamundur të bëhet një diagnozë përfundimtare, pacienti referohet për imazhe me rezonancë magnetike. Ekzaminimet shtesë përfshijnë dopplerografinë, procedura ju lejon të zbuloni se në çfarë gjendje është sistemi i qarkullimit të gjakut në rajonin e qafës së mitrës.

Shkallët e osteokondrozës së qafës së mitrës

Zgjedhja e metodave për trajtimin e osteokondrozës varet drejtpërdrejt nga faza e sëmundjes, e cila diagnostikohet në një pacient të veçantë. Është zakon të ndahen 4 faza të osteokondrozës, ndarja është e kushtëzuar, pasi disa simptoma mund të kalojnë nga një fazë në tjetrën ose të mos shfaqen fare.

1 shkallë

Faza fillestare e problemit, në këtë fazë, nëse dhimbja ndihet, atëherë ajo shpesh i atribuohet stresit ose çrregullimeve të tjera (gjumi jo i duhur, ekspozimi i zgjatur në një pozicion të pakëndshëm). Pacienti mund të përjetojë ngurtësi dhe kufizim të lehtë në lëvizje, veçanërisht ato të papritura. Nëse kërkoni trajtim për osteokondrozën e qafës së mitrës në këtë fazë, mund t'i eliminoni simptomat në shtëpi. Për të hequr qafe plotësisht problemin, do të jetë e mundur të kufizoni veten në ushtrime speciale dhe vizita në procedurat e fizioterapisë. Për parandalim, do të jetë e dobishme të filloni një mënyrë jetese aktive (mjafton të bëni 20 minuta shëtitje të përditshme në ajër të pastër), të rregulloni dietën (përjashtoni ushqimet shumë të yndyrshme, të skuqura, të kripura, t'i jepni përparësi produkteve të qumështit të fermentuar, frutave. dhe perime, ushqime me kalcium të mjaftueshëm dhe elementë gjurmë, të nevojshëm për restaurimin e indit lidhor dhe kërcor).

2 shkallë

Dhimbja intensifikohet, fillon të bëhet e përhershme. Lëvizjet dhe kthesat e mprehta sjellin siklet, pacienti përballet me një dhimbje koke të fortë, fillon të vërejë se është shumë i lodhur nga aktivitetet e përditshme. Shpesh pacientët shpërqendrohen, sepse mendojnë vetëm për dhimbjen. Disa përjetojnë mpirje në zona të caktuara të fytyrës.

3 shkallë

Në zonën e disqeve të dëmtuara, fillojnë të zhvillohen hernie, të cilat shkaktojnë marramendje dhe dobësi në krahë. Ajo dhemb jo vetëm kokën dhe qafën, dhimbja përhapet gradualisht në të gjithë brezin e shpatullave.

4 shkallë

Një proces karakteristik është shkatërrimi i disqeve ndërvertebrale, zëvendësimi i "vendeve boshe" me ind lidhës. Kjo çon në shtypje të nervave, dhimbja bëhet e padurueshme, nuk largohet pa marrë ilaçe speciale. Pacienti përjeton marramendje, veçanërisht me kthesat e papritura të kokës dhe një ndryshim në pozicionin e trupit, shfaqet zhurma në vesh, gjumi është i shqetësuar, cilësia e jetës përkeqësohet shumë, paaftësia është e mundur nëse nuk trajtohet.

Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës

Mjeku zgjedh metodën e duhur për trajtimin e pacientit, në varësi të fazës së sëmundjes. Trajtimi medikamentoz më i përdorur i osteokondrozës së qafës së mitrës në kombinim me një vizitë në fizioterapi. Në raste të avancuara, mund të kërkohet kirurgji për të hequr proceset e indit lidhës dhe kockave të mbipopulluara.

Trajtim konservativ

Më shpesh bazohet në marrjen e medikamenteve të caktuara. Trajtimi me ilaçe ndihmon në reduktimin e dhimbjes, heqjen e tensionit të muskujve dhe lokalizimin e inflamacionit. Përdoren barna anti-inflamatore jo-steroide, si dhe qetësues kundër dhimbjeve.

Shpesh, mjeku përfshin edhe kondroprotektorë në recetë. Ky grup i barnave aktivizon restaurimin e indeve të shkatërruara në rajonin e disqeve ndërvertebrale.

Këto barna përshkruhen në formën e injeksioneve ose tabletave. Një rezultat i mirë terapeutik demonstrohet nga pomadat e bazuara në NSAID. Fërkohen në zonën e dëmtuar, duke lehtësuar dhimbjen brenda 10-20 minutave. Avantazhi kryesor i pomadave është një efekt lokal në zonën e dhimbshme dhe një efekt minimal në organet e tjera.

Fizioterapia

Procedurat e fizioterapisë kanë një numër qëllimesh njëherësh:

 • Lokalizimi i procesit inflamator;
 • Heqja e spazmës së muskujve;
 • Lehtësimi i sindromës së dhimbjes;
 • Nisja e proceseve rigjeneruese;
 • Rritja e imunitetit të përgjithshëm dhe lokal;
 • Rivendosja e pozicionit normal të fibrave nervore, eliminimi i ngjeshjes dhe pinching.

Më shpesh, me osteokondrozën e qafës së mitrës, përshkruhen procedurat e mëposhtme:

 1. Terapia me valë shoku. Me ndihmën e një pajisjeje të veçantë, një valë akustike drejtohet drejtpërdrejt në indin kërcor të shtyllës kurrizore, i cili është dëmtuar. Si rezultat, nisin proceset metabolike, shkatërrohen depozitat e kripës dhe kalciumit, të cilat ndërhyjnë në lëvizjen normale të nyjeve dhe rruazave. Procedura karakterizohet nga një efekt kumulativ, shpesh rezultatet e para bëhen të dukshme vetëm 2-3 muaj pas fillimit të trajtimit.
 2. Akupunkturë. Akupunktura përdoret shpesh për të trajtuar dhe parandaluar osteokondrozën e qafës së mitrës. Është e rëndësishme që procedura të kryhet vetëm nga një mjek i kualifikuar, përndryshe mund të hasni jo vetëm mungesë efekti, por edhe përkeqësim të gjendjes aktuale. Thelbi i procedurës është që gjilpërat speciale të instalohen në pika biologjikisht aktive, duke e detyruar trupin të fillojë proceset metabolike, të stimulojë prodhimin e qetësuesve natyralë.
 3. Masazh. Qëllimi kryesor është zvogëlimi i dhimbjes dhe përmirësimi i qarkullimit të gjakut në zonën e dëmtuar të segmentit cervikal të shtyllës kurrizore. Me masazhimin e duhur, muskujt fitojnë një ton të humbur, si rezultat, është e mundur të eliminohet rreziku i përsëritjes së osteokondrozës në të ardhmen. Gjatë vizitës në seancat e para të masazhit, pacienti përballet me dhimbje të forta, është e rëndësishme të mos ndërpritet trajtimi për shkak të dhimbjes, por të kalojë të gjitha procedurat e përshkruara nga mjeku.

Kirurgjia

Kryesisht përshkruhet në faza të avancuara të sëmundjes, kur përdorimi i medikamenteve dhe vizitat në procedurat e fizioterapisë nuk sjellin ndonjë rezultat. Indikacioni për ndërhyrje kirurgjikale është një ngushtim katastrofik i kanalit kurrizor.

Metodat moderne të kirurgjisë lejojnë që pacienti të shkarkohet nga spitali pas 3-5 ditësh dhe të kalojë në trajtimin ambulator të simptomave të osteokondrozës cervikotorakale. Gjatë tre muajve të ardhshëm, pacienti i nënshtrohet rehabilitimit.

Fizioterapia

Një grup ushtrimesh i zgjedhur në mënyrë korrekte për osteokondrozën jo vetëm që mund të përmirësojë gjendjen e përgjithshme të pacientit, por edhe të përshpejtojë procesin e trajtimit të sëmundjes. Ka disa ushtrime efektive:

 1. Kthimet dhe animet e kokës në drejtime të ndryshme. Ushtrimi kryhet në një pozicion ulur, është e rëndësishme të mos kërceni, të gjitha lëvizjet duhet të jenë të qetë me një rritje graduale të numrit të përsëritjeve dhe amplitudës së pjerrësisë.
 2. Koka anohet anash me rezistencë. Pozicioni i trupit - ulur në tavolinë, një bërryl është në tavolinë, ndërsa pëllëmba shtyp në tempull. Kthejeni kokën drejt dorës, duke krijuar rezistencë të lehtë.
 3. Ngritja e shpatullave. Ngrini shpatullat sa më lart që të jetë e mundur dhe fiksohuni në këtë pozicion për një kohë.
 4. Përzieni vetë pjesën e pasme të kokës dhe qafës me majat e gishtave. Është e rëndësishme që lëvizjet të jenë të buta dhe të mos shkaktojnë dhimbje. Ju mund të bëni vetë-masazh në çdo pozicion të rehatshëm.

Është e rëndësishme të mos trajtoni osteokondrozën e qafës së mitrës në shtëpi pa u konsultuar me një neurolog, një grup ushtrimesh duhet të bihet dakord me mjekun tuaj.

Terapia manuale për osteokondrozën e qafës së mitrës

Trajtimi me terapi manuale lehtëson tensionin e muskujve dhe bllokimin e kyçeve, lehtëson dhimbjen dhe rikthen aftësitë e aparatit muskulo-artikular. Mjeku vlerëson gjendjen e muskujve, përcakton pikat e dhimbjes dhe shkallën e kërcimit të nyjës kurrizore. Më tej, përmes lëvizjeve aktive dhe pasive të duarve, prek tendinat, ligamentet dhe muskujt e dëmtuar. Trajtimi i terapisë manuale është kundërindikuar gjatë inflamacionit akut dhe paqëndrueshmërisë së rruazave.

Akupunkturë

Akupunktura për osteokondrozën e qafës së mitrës kryhet duke përdorur gjilpëra sterile, të cilat futen në pika të parazgjedhura në thellësi të ndryshme dhe lihen për një kohë të caktuar. Gjilpërat zgjidhen shumë të holla për të minimizuar shqetësimin. Procedura lehtëson dhimbjen, aktivizon mikroqarkullimin, normalizon proceset metabolike, përmirëson shëndetin e përgjithshëm dhe rrit efektivitetin e trajtimit me ilaçe.

Shiriti i Kineziologjisë

Ky është vendosja e një fashë elastike në formën e shkronjës Y në zonën e zonës së qafës së mitrës duke ruajtur lëvizshmërinë e qafës. Shiritat për osteokondrozën e qafës së mitrës lehtësojnë dhimbjen, pengojnë inflamacionin dhe ofrojnë mbështetje për muskujt paravertebral.

Qafore ortopedike

Një jakë për osteokondrozën e rajonit të qafës së mitrës nevojitet në periudhën akute të sëmundjes. Ai rregullon kockat dhe nyjet, duke zvogëluar ngarkesën në segmentin e prekur. Jaka korrigjon gjithashtu pozicionin e rruazave të deformuara dhe kockave të skeletit dhe lehtëson dhimbjen.

Në varësi të shkallës së fiksimit, qaforet ortopedike janë të disa llojeve:

 • splint i butë (jakë Schanz). Ky produkt është bërë me shkumë poliuretani të dendur, elastik në një mbulesë pëlhure me fiksim në formë Velcro, butona ose fiksues plastikë. Me ndihmën e tij, ju mund të rregulloni volumin e jakës. Një gomë e butë vishet nga 2 javë në 4 muaj, pas çdo dy orë përdorimi, duhet të bëni një pushim;
 • jakë e fryrë. Përbëhet nga një material i dendur, fleksibël. Kursi i trajtimit varet nga faza e osteokondrozës. Në ditët e para, rekomandohet të vishni jakën për pesë minuta dy herë në ditë, duke e rritur gradualisht kohën në 30 minuta. Një jakë e fryrë është e veshur për të parandaluar osteokondrozën e qafës së mitrës;
 • jakë gjysmë e ngurtë. Një korse gjysmë e ngurtë për qafën është bërë nga poliuretani me një kapëse në pjesën e pasme. Krahasuar me një splint të butë, ai e rregullon qafën më fort. Vjen në madhësi të ndryshme;
 • jakë e ngurtë. E punuar nga materiali termoplastik me kaliper para dhe mbrapa. Është bërë sipas madhësive individuale dhe rekomandohet të përdoret gjatë gjithë kursit të trajtimit të osteokondrozës së qafës së mitrës.
fizioterapi për osteokondrozën e qafës së mitrës

Komplikimet e osteokondrozës

Osteokondroza shkakton përçarje të strukturave më të rëndësishme: enëve të gjakut dhe nervave. Pa trajtim, sëmundja mund të çojë në komplikimet e mëposhtme:

 • goditje ishemike;
 • humbja e ndjeshmërisë ose funksioni motorik i dorës;
 • vështirësi në gëlltitje;
 • shkelje e gjëndrës tiroide;
 • humbje ose ulje e ndjeshme e mprehtësisë vizuale.

Përveç kësaj, dëmtimi i disqeve dhe nyjeve ndërvertebrale çon në një kufizim të konsiderueshëm të lëvizshmërisë së qafës.

Çfarë është osteokondroza e rrezikshme e qafës së mitrës

Shumë pacientë ankohen se u dhemb qafa dhe koka në të njëjtën kohë. Pacientët duhet të zgjedhin një pozicion të caktuar në të cilin dhimbja ulet ose duket më pak akute. Kjo nuk është gjithmonë e rehatshme, kështu që performanca zvogëlohet.

Ndërsa sëmundja përparon, zhvillohet zgjatja e diskut, indet ndërvertebrale shkatërrohen dhe zbrazëtirat zvogëlohen. Në fazën e fundit të sëmundjes, disku shkatërrohet plotësisht dhe në vend të tij formohet indi lidhor. Për shkak të kësaj, pacienti ka një kufizim të lëvizshmërisë: për shembull, ai nuk mund të kthejë ose anojë kokën.

Nëse koha nuk e shëron osteokondrozën në rajonin e qafës së mitrës, mund të çojë në ngjeshje të palcës kurrizore, paaftësi dhe paralizë.

Parandalimi

Rregulli kryesor i masave parandaluese është se ato duhet të jenë gjithëpërfshirëse dhe të respektohen në mënyrë të vazhdueshme. Vetëm në këtë mënyrë ata do të sjellin rezultatin e pritur. Parandalimi u tregohet njerëzve që janë në rrezik.

 1. Shikoni qëndrimin tuaj. Pozicioni ideal i trupit - koka dhe shpina janë në të njëjtën linjë. Gjithmonë sigurohuni që shpatullat tuaja të drejtohen, stomaku juaj të jetë tërhequr dhe gjoksi juaj të jetë ngritur. Ecja gjithashtu luan një rol - duhet të jetë elastik dhe i barabartë. Asnjëherë mos i jepni vetes kënaqësi, në fazën fillestare është e rëndësishme të disiplinoni veten, në të ardhmen, qëndrimi i duhur do të bëhet zakon.
 2. Vend pune i organizuar mirë. Kur punoni, shpatullat duhet të jenë të relaksuara, tensioni i vazhdueshëm i rripit të mesit ka një efekt të drejtpërdrejtë në shpinë të qafës së mitrës. Kërkesat themelore - një karrige me shpinë dhe mbështetëse të rehatshme, një monitor në nivelin e syve, një tastierë poshtë bërrylave (këndi midis shpatullës dhe parakrahut është rreth 120 gradë). Gjatë punës, bëjeni zakon që të bëni një pushim çdo 40-50 minuta me ushtrimet bazë të shtrirjes.
 3. Rregulloni saktë sediljen e makinës. Shumë shoferë përballen me osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës për faktin se ata vendosin sediljen e shoferit jo sipas rregullave, por në një mënyrë që u përshtatet atyre. Pozicioni i saktë i trupit në karrige - e gjithë shtylla kurrizore prek shpinën, dhe jo vetëm shpatullat. Këshillohet të blini jastëkë të veçantë mesit që do të ndihmojnë në mbështetjen e trupit në pozicionin e dëshiruar. Me një udhëtim të gjatë, është e rëndësishme të dilni në rrugë pas 1. 5-2 orësh dhe të ngroheni.
 4. Kujdesuni për ushqimin tuaj. Problemet me shtyllën e qafës së mitrës shoqërohen shpesh me faktin se pacienti nuk ha siç duhet. Ushqimet e rrezikshme që rrisin rrezikun e osteokondrozës përfshijnë: bukën e bardhë, produktet e pasura, ëmbëlsirat, pjatat e pasura me kripë dhe sheqer, ushqimet e skuqura dhe të yndyrshme. Rreziku kryesor është sheqeri i rafinuar - substanca kontribuon në rrjedhjen e kalciumit nga trupi. Përfshini bishtajore dhe arra, ushqime me proteina të larta, perime dhe fruta të stinës në dietën tuaj të përditshme. Produktet e qumështit të fermentuar me pak yndyrë - kefir, qumësht i pjekur i fermentuar, gjizë, kos natyral - gjithashtu do të kenë një efekt pozitiv. Nëse keni probleme me mbipeshën, vizitoni një nutricionist.
 5. Aktiviteti fizik i përditshëm. Trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës në shtëpi me ndihmën e edukimit fizik është një profilaktik i shkëlqyer kundër sëmundjeve të shtyllës kurrizore. Është e rëndësishme të bëni ushtrime me një ritëm të lehtë, pa tejkaluar ngarkesën e lejuar. Nëse nuk ka kohë për një grup ushtrimesh të plota, bëni rregull që të bëni shëtitje të përditshme.
 6. Masazh. Teknikat e duhura rivendosin tonin e muskujve, lehtësojnë tensionin, fillojnë proceset metabolike dhe rigjeneruese në trup. Nuk është e nevojshme të vizitoni specialistë, masazhi i saktë i shpinës së qafës së mitrës mund të kryhet në mënyrë të pavarur.
 7. Gjumi i duhur. Gjatë ditës, disqet ndërvertebrale përjetojnë stres të shtuar, relaksimi i plotë dhe pushimi mund të arrihet vetëm gjatë gjumit të natës. Për parandalimin e osteokondrozës, është e rëndësishme të organizoni vendin e duhur për të fjetur dhe të mbani gjurmët e kohës (të paktën 8 orë).

Trajtimi në sanatorium dhe përfitimet e tij

Sanatoriumi është i specializuar në identifikimin e simptomave të osteokondrozës së qafës së mitrës dhe trajtimin e sëmundjeve të sistemit musculoskeletal, duke përfshirë osteokondrozën e lokalizimit të ndryshëm. Procedurat zgjidhen individualisht për çdo pacient individual, duke marrë parasysh shkallën e dëmtimit të indeve të shtyllës kurrizore, praninë e sëmundjeve shoqëruese, moshën e pacientit dhe kundërindikacionet e mundshme.

Praktikohet një qasje e integruar - një kombinim i trajtimit me ilaçe me fizioterapi dhe ushtrime fizioterapie. Kjo qasje ndihmon për të harruar problemin përgjithmonë.

Një efekt pozitiv në trajtimin e simptomave të osteokondrozës së shpinës cervikotorakale tregon gjithashtu terapi me baltë, masazh manual dhe pajisje, fizioterapi të ndryshme.