Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës: trajtimi dhe pasojat

dhimbje në qafë me osteokondrozë

Në artikull, ne do të shqyrtojmë simptomat dhe trajtimin e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës. Çfarë është kjo patologji? Si shfaqet?

Osteokondroza është një sëmundje që është praktikisht më e zakonshme në botë. Shumë njerëz pas 30 vjetësh vuajnë nga kjo patologji në forma të ndryshme. Ekziston gjithashtu një tendencë për të rinovuar sëmundjen, domethënë për të ulur pragun e moshës. Kjo mund të jetë për shkak të faktit se tani ka gjithnjë e më shumë njerëz të angazhuar kryesisht në punë, ku një person kalon pjesën më të madhe të kohës ulur dhe udhëheq një mënyrë jetese të ulur. Nga rruga, një sëmundje e tillë është e rrezikshme, dhe çdo person duhet të dijë se çfarë është osteokondroza e qafës së mitrës, si shfaqet, si ta trajtojë atë dhe si të jetë në gjendje të identifikojë simptomat e saj.

mjeku demonstron osteokondrozën e qafës së mitrës

Shkaqet kryesore të shfaqjes së sëmundjes

Një person është krijuar në atë mënyrë që vendosja vertikale e shtyllës kurrizore mund të çojë në faktin se rruazat do të shtrydhen gjithnjë e më shumë me kalimin e kohës, duke lejuar kështu që kocka dhe indet kërcore të degradojnë dhe deformohen gradualisht.

Shpina fillon gjithmonë me rajonin e qafës së mitrës, i cili ka shtatë rruaza. Kjo është një pjesë veçanërisht e cenueshme e saj, sepse ka lëvizshmëri të shtuar në këtë fushë. Një sëmundje e tillë e shpinës së qafës së mitrës reflektohet, para së gjithash, në vetë disqet, sepse ato janë një pikë e dobët në shpinë.

Frekuenca e sëmundjes degjenerative të diskut të rajonit cervikotorakik ndihmohet nga faktorë të tillë si madhësia e vogël e rruazave dhe dobësia relative e muskujve të qafës. Përveç kësaj, furnizimi i dobët i gjakut në indet e kërcit ndikon në sëmundjen në zhvillim. Çfarë do të thotë e gjithë kjo?

Duke gjykuar nga kjo, zhvillimi i kësaj sëmundjeje duket të jetë një proces i gjatë dhe kompleks, ku është shumë e vështirë të njihet shkaku. Megjithëse është gjetur një lidhje midis një jetese të ulur dhe osteokondrozës së shpinës cervikotorakike, megjithatë, një sëmundje e ngjashme shpesh gjendet tek njerëzit e trajnuar, veçanërisht atletët, për shkak të faktit se ata kanë një ngarkesë të shtuar në shpinë qafës së mitrës. Ata ngrenë pesha të ndryshme (shtangë, pesha), gjë që çon në deformim të disqeve. Pra, gjithçka ka nevojë për një masë.

takim me një specialist për osteokondrozën e qafës së mitrës

Tek njerëzit e moshuar dhe të moshuarit, si rregull, një degradim i tillë i strukturave vertebrale është një proces i pashmangshëm, i cili nga ana tjetër shoqërohet me plakjen e trupit dhe dobësinë e mbrojtjes së tij. Por gjithashtu mund të ketë një lloj patologjik të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës, simptomat e së cilës shfaqen për shkak të faktorëve negativë të brendshëm ose të jashtëm. Kjo perfshin:

 • dëmtime të ndryshme të shpinës;
 • rachiocampsis;
 • peshë e rëndë;
 • qëndrim jo i duhur;
 • hipodinamia;
 • punë e vështirë fizike;
 • proceset metabolike të shqetësuara;
 • hipotermi;
 • punë e tepërt, stres;
 • sëmundjet infektive;
 • trashëgim;
 • patologji të lindura ose karakteristika të veçanta të strukturës së trupit.

Fazat e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës

Patologjia ka katër faza. Ndonjëherë është mjaft e vështirë të përcaktohet se cila fazë e sëmundjes është e pranishme tek një pacient, sipas analizës së përgjithshme, pasi më shpesh niveli i degradimit të indeve të eshtrave mund të mos përkojë me simptomat që vërehen tek pacienti.

Faza e parë e sëmundjes

Në këtë fazë, veprimet shkatërruese tashmë po ndodhin në rruaza. Por simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës nuk janë ende shumë të theksuara. Njerëzit mund të mos i vërejnë ato ose të mos i lidhin këto shenja me një sëmundje të shtyllës kurrizore, ata e quajnë stres ose mbingarkesë banale.

Faza e dytë e sëmundjes

Siç është vërejtur tashmë, simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës së qafës së mitrës janë të lidhura ngushtë.

Në këtë fazë, ndodh një hollim i dukshëm i diskut dhe shfaqen çarje në sipërfaqen e tij. Simptomat e osteokondrozës së qafës së mitrës në këtë fazë vërehen në dhimbje të vazhdueshme, mpirje të fytyrës, dobësi.

dhimbje në qafë me osteokondrozë

Faza e tretë

Si shfaqen simptomat e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës në këtë fazë? Disqet e hernie ndodhin, enët dhe muskujt e qafës së mitrës preken. Personi vëren marramendje dhe dhimbje në pjesën e prapme të kokës.

Faza e katërt e sëmundjes

Me osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës, osteofitet shpesh ndodhin - përhapja e indeve të eshtrave që mbron rruazat nga stresi, si rezultat i së cilës çon në shtrëngimin e nervave. Kjo karakterizohet nga ngurtësimi i lëvizjes dhe dëmtimi i nyjeve ngjitur.

Shenjat e osteokondrozës së qafës së mitrës

Simptomat kryesore të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës janë:

 • Dhimbje të mprehta në shpatulla dhe qafë.
 • Dobësimi i muskujve.
 • Djersitje e shtuar.
 • Koordinimi i dëmtuar.
 • Mpirje në duar.
 • Marramendje.
 • Hipertensionit.
 • Zvogëlimi i dëgjimit dhe shikimit.
 • Dhimbje koke.

Këto simptoma të shpeshta të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës mund të shfaqen në të gjitha fazat e sëmundjes. Në shumicën e rasteve, vetëm disa shenja nga kjo listë janë të dukshme, ndërsa pjesa tjetër mund të mungojë plotësisht. Pacienti që i hasi për herë të parë praktikisht nuk diagnostikon osteokondrozën e qafës së mitrës. Në këtë rast, ai mund t'i drejtohet mjekëve të ndryshëm - kardiologëve, neuropatologëve, terapistëve, kirurgëve. Dhe një diagnozë e besueshme në fund mund të identifikohet me një vonesë të konsiderueshme.

Rreziku i patologjisë

Jo të gjithë i dinë simptomat dhe trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës.

Simptomat më fillestare të osteokondrozës mund të shfaqen që në 20 vjet, ndërsa dhimbja dhe sikleti janë të lehta, kështu që shumë njerëz vendosin të presin, me shpresën se simptomat do të kalojnë, të shtyjnë vizitën te mjeku dhe të mos fillojnë trajtimin. Simptomat në një fazë të hershme të osteokondrozës me të vërtetë mund të kalojnë vetë, por kjo sëmundje nuk do të largohet nga një person. Nëse parandalimi dhe terapia nuk kryhen, osteokondroza fillon të zhvillohet më tej, dhe kjo mund të jetë e rrezikshme për shëndetin e njeriut.

dhimbje në shpatull me osteokondrozë të qafës së mitrës

Cilat janë rreziqet e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës?

Në fazën e parë, simptomat janë të lehta, kështu që shumica e njerëzve preferojnë të mos e marrin seriozisht këtë sëmundje. Por nëse pacienti nuk fillon trajtimin në fillim të zhvillimit, kjo mund të çojë në komplikime të rrezikshme dhe serioze. Pasojat e një faze të lënë pas dore janë një gjendje në të cilën një person nuk mund të kryejë funksionet e tij. Kjo shpesh mund të shoqërohet me lezione në departamentet ngjitur. Një osteokondrozë e tillë e braktisur do të çojë në pasoja shumë të rrezikshme, të ndjekura nga paaftësia.

Përveç kësaj, mund të zhvillohen:

 • fryrje e disqeve ndërvertebral;
 • zgjatje dhe hernie ndërvertebrale;
 • humbja e disqeve;
 • lumbago ose shiatiku;
 • spinozat e kanalit kurrizor.

Në raste të veçanta, sëmundjet e listuara më sipër detyrohen t’i nënshtrohen ndërhyrjes kirurgjikale, dhe pasoja e një faze të avancuar është paaftësia.

Problemet e listuara më sipër janë karakteristike për osteokondrozën e shpinës cervikotorakike.

Komplikimet e sëmundjes

Rreziku i sëmundjes qëndron në faktin se rajoni i qafës së mitrës është i lidhur me enët që furnizojnë trurin me gjak. Pasojat e sëmundjes së osteokondrozës së qafës së mitrës janë shqetësime të gjumit, migrena, probleme me shikimin, marramendje. Me një sëmundje të avancuar, simptomat e listuara do të bëhen më të dukshme. Me osteokondrozën e qafës së mitrës, ekziston mundësia e problemeve shoqëruese:

dhimbje në qafë me osteokondrozë
 • presion të lartë ose të ulët të gjakut dhe distoni vaskulare;
 • sëmundje tiroide;
 • çrregullime vestibulare;
 • hipertension ose hipotension;
 • goditje në tru;
 • epikondilit;
 • periartroza humeroskapulare.

Diagnostifikimi i patologjisë së shtyllës së qafës së mitrës

Simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës janë me interes për shumë njerëz.

Për një diagnozë të saktë, duhet të konsultoheni me një terapist. Ai do të sigurojë referim tek specialistë të tjerë - neurolog, vertebrolog, ortoped.

Për të diagnostikuar sëmundjen, bashkëngjiten llojet e mëposhtme të studimeve:

 • CT skanim;
 • radiografi;
 • MRI;
 • Skanimi me Doppler.

X-ray zbulon praninë e rritjeve, zhvendosjen e rruazave, depozitat e kripës dhe osteofitet, vulat e diskut. Me ndihmën e tomografisë së kompjuterizuar, ju mund të merrni një ide mjaft voluminoze të organeve, në këtë rast, të shtyllës së qafës së mitrës. Do të lejojë detajimin e fazës së procesit patologjik, si dhe natyrën e shtrëngimit nervor, lartësinë e disqeve dhe strukturën e osteofiteve. Imazhi i rezonancës magnetike siguron një pamje edhe më të detajuar të strukturës së shtyllës kurrizore. Një skanim me ultratinguj mund të ndihmojë në përcaktimin se si ka ndryshuar rrjedhja e gjakut në enët e mëdha të qafës, e cila u shkaktua nga sëmundja.

diagnostikimi i osteokondrozës së qafës së mitrës me anë të imazheve

Trajtimi i kësaj sëmundjeje

Simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës janë të ndërlidhura.

Në mënyrë që një person të jetë në gjendje t'i rezistojë sëmundjes, mjekësia zhvillon shumë metoda. Ka edhe terapi që mund të përdorni në shtëpi. Por kjo procedurë është e gjatë dhe shërimi i plotë nuk ka gjasa, veçanërisht në pleqëri. Por vlen gjithashtu të përmendet se është e mundur të ndaloni dhe ngadalësoni proceset patologjike në shpinë në çdo fazë të sëmundjes.

Në fazat e para të sëmundjes, metodat e trajtimit të osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës janë kryesisht konservatore. Disa metoda mund të përdoren për terapi:

 • fizioterapi;
 • medikamente;
 • masazh;
 • fizioterapi;
 • pajisje speciale për fiksimin e shtyllës kurrizore.

Nëse një sëmundje e tillë ka kaluar në një fazë ekstreme, ndërsa struktura osteokondrale e shtyllës kurrizore është shkatërruar, atëherë ndërhyrja kirurgjikale duhet të përdoret për të kuruar osteokondrozën e qafës.

Barna për terapinë e patologjisë

Ilaçet e nevojshme për trajtimin e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës:

 • analgjezikë;
 • vitamina;
 • kondroprotektorë;
 • ilaçe anti-inflamatore;
 • antispazmatikë.

Kur shfaqet një sindrom dhimbje akute, e cila shoqërohet me osteokondrozë, detyra më e rëndësishme është ta heqësh atë. Në raste të tilla, merren qetësues oral, por nëse efekti i tyre nuk është i dukshëm, mund të përdoret bllokada e novokainës.

Simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës shpesh mbeten të diskutueshme për shumë njerëz.

Shpesh merren antispazmatikë. Relaksuesit e muskujve tregojnë efektivitetin më të madh në osteokondrozë. Si qetësues të dhimbjeve dhe ilaçe anti-inflamatore, pacienti mund të përdorë pomada që përmbajnë ilaçe jo-steroide.

Nëse ka shenja të lidhura me furnizimin me gjak të dëmtuar në tru dhe sindromën e arteries vertebrale, është e nevojshme të përdorni ilaçe që heqin manifestimet e tyre të pakëndshme - ilaçe që ulin presionin e gjakut dhe ilaçe nootropike.

Simptomat dhe trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës nuk janë më sekret.

dhimbje në qafën e një vajze me osteokondrozë

Ushtrime fizioterapie

Fizioterapia është lloji më i thjeshtë dhe më i arritshëm i terapisë dhe parandalimit të osteokondrozës së qafës së mitrës, dhe është gjithashtu mjaft efektiv. Fizioterapia mund të bëhet edhe në shtëpi. Me osteokondrozën e qafës së mitrës, ngopja e klasave nuk luan një rol të madh, vetëm rregullsia e tyre është e nevojshme. Para së gjithash, edukimi fizik është krijuar për të forcuar muskujt e qafës, detyra e të cilit është të kompensojë mungesën e funksionalitetit të shtyllës kurrizore dhe të ndihmojë në mbështetjen e rruazave të dobësuara. Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës duhet të jetë i rregullt.

Ushtrimet e përditshme janë të nevojshme për të forcuar muskujt. Ushtrime të tilla mund të jenë shumë të thjeshta, duke përfshirë kthimin dhe përkuljen e kokës në drejtime të ndryshme, dhe mjaft komplekse, të cilat përfshijnë duart për të ndihmuar muskujt e qafës së mitrës. Ato mund të bëhen si në shtëpi ashtu edhe në punë. Për shembull, nëse duhet të punoni gjatë gjithë kohës ndërsa jeni ulur, atëherë është shumë e dobishme të kryeni ushtrime të ndryshme çdo orë të ulur në një tryezë dhe një monitor. Por është e nevojshme ta bëni këtë vetëm kur nuk ka përkeqësim të sëmundjes dhe nuk ka sindromë dhimbjeje. Përndryshe, të njëjtat ushtrime vetëm mund ta përkeqësojnë gjendjen.

Alsoshtë gjithashtu efektive në trajtimin e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës për të forcuar muskujt e brezit të shpatullave, për shembull, përdorni shtangë të lehta në ushtrime të rregullta. Sidoqoftë, ngritja e peshave të tilla si kettlebells ose barbells është kundërindikuar. Aktivitetet e rregullta të notit mund të jenë të dobishme, pasi lehtësojnë stresin në shpinë.

Ne shqyrtuam simptomat dhe trajtimin e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës.