Çfarë duhet të bëni nëse shpina juaj dhemb në pjesën e poshtme të shpinës: shkaqet dhe metodat e trajtimit

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës gjatë qëndrimit ulur

Ndodh shpesh që pacienti të shkojë te mjeku për të kuptuar pse dhemb shpina në pjesën e mesit. Shumë shpesh, një sindrom i tillë dhimbjeje përballet nga ata që kalojnë shumë kohë në vilën e tyre verore, kopshtin e tyre. Duke riparuar vazhdimisht shtëpinë dhe duke mos kursyer asnjë përpjekje në komplot, njerëzit në këtë mënyrë minojnë shëndetin e tyre. Një ose dy ditë punë e vështirë, dhe tani nuk është e mundur të drejtohesh pa dhimbje torturuese. Megjithatë, në disa raste, dhimbja tregon praninë e patologjive të tjera. Për të përcaktuar strategjinë e duhur të trajtimit, së pari duhet të zbuloni shkakun rrënjësor të dhimbjes.

Faktorët e mundshëm: a është gjithçka serioze?

Për të gjetur një trajtim të mirë për një problem, së pari duhet të identifikoni shkakun e tij. Shpina në rajonin e mesit dhemb në të majtë, në të djathtë, ose madje shkakton dhimbje në brez, nëse një person ka dëmtuar funksionin dhe shëndetin e veshkave, është zhvilluar osteokondroza dhe vërehet nevralgji. Ekziston mundësia e pankreatitit akut. Çdo kusht i përshkruar kërkon një qasje të plotë ndaj trajtimit dhe këshillohet që të konsultoheni me një mjek. Duke u përpjekur të zgjidhni vetë një kurs terapie për veten tuaj, mund të dëmtoni shëndetin tuaj, gjendja do të bëhet edhe më e keqe. Nëse vini te mjeku, në pritje ai do të vlerësojë simptomat, do të formulojë një diagnozë paraprake dhe do ta dërgojë në studime që do të konfirmojnë ose hedhin poshtë supozimin.

Veshkat dhembin

Nëse shpina dhemb shumë në rajonin e mesit, ekziston mundësia e pyelonefritit. Termi i referohet formimit të vatrave të inflamacionit në organ. Nëse sëmundja nuk është infektive, mund të diagnostikohet glomerulonefriti. Ndonjëherë sindroma e dhimbjes tregon shfaqjen e gurëve në veshka dhe kanale. Proceset e gjenerimit të tyre, si dhe lëvizja, shkaktojnë shqetësim mjaft të fortë.

Shpesh sëmundja zhvillohet në sfondin e hipotermisë, mund të paraprihet nga një ftohje. Vihet re se personat që i përmbahen dietave strikte kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundjet e veshkave. Në shumë mënyra, simptomat e patologjive të veshkave dhe gjendja që quhet "shqyerja e shpinës" janë të ngjashme. Ekzistojnë një numër simptomash specifike që ju lejojnë të identifikoni më saktë patologjinë. Nëse veshkat janë të sëmura, ndjesitë nuk varen nga ngarkesa, aktiviteti, lëvizjet. Shumë kanë ethe, urina bëhet e turbullt, hija ndryshon. Disa vërejnë një kërkesë të shtuar për të urinuar, vetë procesi shoqërohet me dhimbje. Ka një goditje të lehtë me buzën e dorës afër veshkave, zona do të përgjigjet me dhimbje të forta.

dhimbje shpine në rajonin e mesit

Si të ndihmoni veten?

Nëse pjesa e pasme e një burri, gruaje, fëmije ka dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, nëse ka arsye për të dyshuar për një sëmundje të veshkave, ka kuptim të kontaktoni mjekun lokal, ta telefononi në shtëpi. Veshkat janë elementë jashtëzakonisht të rëndësishëm për funksionimin e trupit të njeriut, ndaj rreziqet e pajustifikuara janë të papranueshme. Ndërsa prisni ardhjen e një specialisti, mund të përpiqeni të lehtësoni manifestimet e sëmundjes. Pacienti shtrihet ose ulet në mënyrë që të jetë sa më komode, u jepet një mjet për të ulur nxehtësinë nëse temperatura kalon 38 gradë. Për ta bërë dhimbjen pak më të dobët, mund të merrni një ilaç antispazmatik. Nëse pacienti ka nevojë për ndryshim pozicioni, ai duhet të ndihmohet. Përveç kësaj, është e arsyeshme të monitorohet presioni i gjakut dhe temperatura e trupit.

paraqet për të lehtësuar dhimbjet e shpinës

Ndodh që njerëzit të jenë të bindur se e dinë me siguri nëse shpina dhemb në rajonin e mesit, çfarë të bëni: duhet të vendosni menjëherë një kompresë të ngrohtë ose ta vendosni të sëmurin në një banjë të nxehtë. Në rastin e sëmundjeve të veshkave, procedura të tilla janë rreptësisht të ndaluara. Çdo rinxehje do të përkeqësojë në mënyrë drastike gjendjen e pacientit. Nëse një person ka zhvilluar pielonefrit, kjo aktivizon fokusin inflamator. Detyra e pacientit është të presë ardhjen e një profesionisti. Mjeku do të ekzaminojë të sëmurin dhe do të rekomandojë veprime të mëtejshme.

Pankreatiti

Nëse shpina dhemb në rajonin e mesit, tek një burrë, grua, fëmijë, shkaku mund të jetë pankreatiti. Patologjia mund të dyshohet nëse dhimbja rrethohet, duke krijuar një ndjenjë se vjen nga gjysma e majtë e trupit, rajoni i hipokondriumit. Është e mundur të mbulohet shpina, barku - kjo formon unaza dhimbjeje. Për disa, pankreatiti shkakton dhimbje të forta pranë kërthizës. Nëse patologjia vazhdon në mënyrë atipike, pacienti ka dhimbje shpine - në pjesën e poshtme të shpinës dhe pak më të lartë. Kjo natyrë e lokalizimit të sindromës së dhimbjes shpesh shkakton një diagnozë fillestare të gabuar.

Duke supozuar pankreatitin, është e nevojshme të telefononi një mjek. Ndërsa prisni për një specialist, do të duhet të refuzoni plotësisht ushqimin - gjatë procesit inflamator, ushqimi mund të përkeqësojë në mënyrë drastike gjendjen. Kujdestari duhet të ndihmojë të sëmurin të marrë një qëndrim të rehatshëm; sa më shumë që të jetë e mundur, t'i jepni një personi rehati dhe qetësi. Mund të pini pak ujë pa aditivë, por pirja lejohet vetëm me masë. Këshillohet që të mos largoheni nga pacienti, duke monitoruar vazhdimisht ndryshimin e gjendjes derisa të vijë një specialist. Besohet se dhimbja është pak më e dobët nëse përkuleni në një pozicion karakteristik për embrionin.

Osteokondroza

Nëse shpina në pjesën e poshtme të shpinës është shumë e lënduar, ka të ngjarë që shkaku të jetë një sëmundje e kërcit të nyjeve që lidhin elementët e shtyllës kurrizore. Procesi patologjik shoqërohet me shtrëngimin e rrënjëve nervore - kjo është ajo që bëhet burimi i dhimbjes. Sipas mjekëve, gjasat për t'u prekur nga kjo sëmundje janë të larta për cilindo nga bashkatdhetarët tanë mbi 30 vjeç. Vitet e fundit, osteokondroza po diagnostikohet gjithnjë e më shumë tek të rinjtë dhe zbulohet tek adoleshentët.

Për të provokuar një sulm dhimbjeje mund të ngrini një objekt të rëndë, një qëndrim të gjatë në një pozicion të detyruar dhe të pakëndshëm. Mundësia e zhvillimit të patologjisë është më e lartë nëse një person drejton një makinë për një kohë të gjatë, ulet shumë dhe lëviz pak në jetën e përditshme. Është e mundur të dyshohet për osteokondrozë nëse sindroma e dhimbjes përhapet në këmbë, ndërsa bezdisja ndihet në pjesën e poshtme të shpinës. Nëse përpiqeni të lëvizni, dhimbja rritet. Kjo shoqëron çdo ngarkesë dhe një ndryshim të thjeshtë në pozicionin e trupit. Të shtënat, ndjesitë e dhimbjes së djegies janë të mundshme. Është e mundur të zëvendësohet osteokondroza nëse vithet dhe këmbët karakterizohen nga ndjeshmëria e reduktuar, dhe nëse një qëndrim i qëndrueshëm mbahet për një kohë të gjatë, bëhet e vështirë për ta ndryshuar atë. Për shumë njerëz, termorregullimi i gjymtyrëve është i shqetësuar, këmbët djersiten shumë dhe ndjenja e të ftohtit është shqetësuese.

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Karakteristikat e rastit dhe ndihma e parë

Nëse shpina, pjesa e poshtme e shpinës, shtylla kurrizore dhemb, ndërkohë që nuk ka temperaturë, dhe manifestimet janë të ngjashme me ato të përshkruara më sipër, nëse nuk ka dyshim se shkaku i dhimbjes është shtylla kurrizore, mund t'i jepni vetes ndihmën e parë në mënyrë të thjeshtë. do të thotë. Zona e prekur mbulohet me një shall të ngrohtë leshi ose lidhet me një shall ngrohës dhe shtrihet në një sipërfaqe të fortë dhe të sheshtë. Në mungesë të efektivitetit të masave të tilla, është e mundur të lyhet pjesa e poshtme e shpinës me pomada jo hormonale për të lehtësuar rrjedhën e procesit inflamator. Mjeku mund të përshkruajë trajtim sistemik me ilaçe anti-inflamatore jo hormonale. Si rregull, ilaçet që përmbajnë meloxicam, ibuprofen janë të përshkruara.

Mos merrni analgjezikë dhe ilaçe anti-inflamatore në stomak bosh. Komponentët aktivë të përfshirë në ilaçe irritojnë mukozën e stomakut, mund të shkaktojnë sëmundje të ulçerës peptike, gastrit.

Nëse nuk ka siguri të saktë se shkaku i dhimbjes është pikërisht te osteokondroza, është e nevojshme të vizitoni një mjek për një diagnozë. Vetë-trajtimi i pajustifikuar me ilaçe anti-inflamatore jo-hormonale sigurisht që do të shkaktojë një përkeqësim të gjendjes. Kjo do të jetë veçanërisht e theksuar nëse pacienti ka një sëmundje pankreatike, një shkelje në traktin gastrointestinal.

Siguria e para

Nëse shpina dhemb në rajonin e mesit, çfarë të trajtoni, mjeku do të tregojë. Ju nuk mund të përpiqeni të "vendosni" shtyllën kurrizore, kjo do ta përkeqësojë dhimbjen, ekziston mundësia e dëmtimit të rëndë të shpinës. Nëse osteokondroza ka kaluar në fazën akute, duhet të shmanget ngrohja. Banjat e nxehta nuk lejohen. Ne do të duhet të heqim dorë nga sauna dhe banja. Ngrohja në fillim jep një ndjenjë lehtësimi, por së shpejti dhimbja vjen me energji të përtërirë. Nëse simptomat që tregojnë osteokondrozën shfaqen shpesh, duhet të bëni një takim me një neurolog. Mjeku do t'ju japë një referim për një MRI. Një pamje e tillë do t'ju lejojë të vlerësoni gjendjen e shtyllës kurrizore lumbare dhe të përcaktoni se si të merreni më mirë me shkakun rrënjësor të dhimbjes.

Nëse osteokondroza shkaktoi dhimbje gjatë sforcimit fizik, ndërsa personi merrte një anestetik ose një ilaç për të ndaluar aktivitetin inflamator, ka të ngjarë që së shpejti gjendja të përmirësohet. Edhe nëse dhimbja është zhdukur plotësisht, nuk duhet të ktheheni më në aktivitetin tuaj të mëparshëm. Për ca kohë, duhet t'i sigurohet pushim shpinës së sëmurë. Opsioni më i mirë është pushimi në shtrat.

Këshilla e mjekut për dhimbjet e shpinës

Nevralgji

Ekziston një numër i madh i manifestimeve të ndryshme se si dhemb pjesa e poshtme e shpinës - kur shtrihen në shpinë, ecin, përkulen. Në disa raste, shkaku i kësaj është një proces inflamator që prek fibrat nervore. Nevralgjia mund të supozohet nga manifestime të ngjashme me simptomat e osteokondrozës të përshkruara më sipër. Me çdo aktivitet fizik, shpina përgjigjet menjëherë me dhimbje, edhe një lëvizje e lehtë është e vështirë për pacientin dhe nevoja për të lëvizur krijon frikë. Ka një sërë veçorish që bëjnë të mundur të dyshohet se çfarë e ka shkaktuar saktësisht dhimbjen dhe të dallohet nevralgjia nga mbaresat nervore të shtypura që ofrojnë ndjeshmëri ndaj shtyllës kurrizore.

Me osteokondrozën, një person në mënyrë të pandërgjegjshme ka frikë të lëvizë, sepse shpina i jep dhimbje çdo veprimi. Nevralgjia e ka gjithashtu këtë veçori, por dhimbja do të përhapet përgjatë nervit që e ka shkaktuar dhe vetë ndjesitë përshkruhen nga të sëmurët si dridhje. Ndoshta një lehtësim i paparashikueshëm i gjendjes dhe kthimi i dhimbjes kur një person është i qetë, i palëvizshëm. Ndonjëherë, në sfondin e nevralgjisë, ndodhin konvulsione, dhimbje të muskujve dhe një ndryshim në nuancat e lëkurës janë shqetësuese. Në disa, puna e gjëndrave që prodhojnë djersën është ndërprerë. Me presion në shpinë, dhimbja mbulon menjëherë të dy gjysmat e trupit në mënyrë simetrike.

Karakteristikat e ndihmës

Nëse shpina ose pjesa e poshtme e shpinës ju dhemb shumë, vetëm një mjek i kualifikuar do t'ju tregojë se çfarë të bëni. Sindroma e dhimbjes e shkaktuar nga nevralgjia është mjaft e vështirë të përjashtohet, në të njëjtën kohë, është e nevojshme të merren masa për të përmirësuar gjendjen e pacientit, pasi dhimbja e vazhdueshme mund të provokojë devijime mendore. Për të lehtësuar disi dhimbjen, mjeku do të përshkruajë ilaçe anti-inflamatore jo hormonale. Në disa raste, ata preferojnë të ndalen në medikamente që përmbajnë ibuprofen, meloxicam. Pacientit i tregohet pushim.

Nëse një pacient shkon te mjeku sepse i dhemb shumë shpina, pjesa e poshtme e shpinës se çfarë të bëjë duhet të vendoset nga një specialist i kualifikuar. Bazuar në specifikat e rastit, mund të rekomandohet shtrimi në spital. Kjo masë përdoret nëse ndjesitë janë shumë të forta. Në një mjedis spitalor, do t'u bëhet një bllokadë nevojtarëve duke përdorur novokainë.

Veçoritë dhe dhimbjet

Ndodh gjithashtu që një person të këpusë shpinën dhe të dhemb pjesa e poshtme e shpinës. Çfarë të bëni në një situatë të tillë, do t'ju tregojë edhe mjeku. Kjo do të varet nga ashpërsia e dëmtimit. Ndonjëherë mjafton pushimi, në raste të tjera kërkohet ndihma e kirurgut. Dihet se dhimbja shpesh shoqëron një periudhë pushimi pas një stërvitje të gjatë ose një ngarkese të madhe të paarsyeshme. Dhimbja mund të shkaktohet nga lëvizje të vështira dhe të pasuksesshme. Dihet se më shpesh ankohen për dhimbje personat e stresuar si dhe ata që për shkak të natyrës së punës rrinë ulur për një kohë të gjatë, sidomos para kompjuterit. Shpina shpesh dhemb tek ata që stërviten shumë aktivisht, kalojnë një kohë të gjatë në këmbë, vuajnë nga pesha e tepërt. Dhimbjet në pjesën e poshtme të shpinës pothuajse gjithmonë shoqërojnë shtatzëninë dhe shqetësojnë për disa kohë pas lindjes së një fëmije.

Ka edhe situata kur, në përgjithësi, nuk keni nevojë të kuptoni se çfarë të bëni: shpina dhemb në rajonin e mesit, por mjaft dobët, me kalimin e kohës gjithçka kalon vetë. Nëse sulmi është një herë, jo shumë i fortë, ai u parapri nga një faktor i dukshëm shkaktar (për shembull, puna e zgjatur në një vilë verore), thjesht duhet t'i jepni vetes një pushim dhe të prisni që dhimbja të largohet. Nëse dhimbja vjen me sulme, perioda, shqetësime për një kohë të gjatë, duhet të konsultoheni me një mjek, pasi është e pamundur të përcaktoni vetë se çfarë provokon ndjesi.

Arsyet: parësore dhe dytësore

Dhimbja primare vërehet nëse ka një sëmundje të shtyllës kurrizore. Një sindromë e tillë është e mundur nëse një person ka zhvilluar spondilartrozë, spondilozë. Hernie ose zgjatje e mundshme. Sindroma e dhimbjes dytësore shoqëron frakturat, proceset tumorale, tensionin e zgjatur të muskujve. Dhimbje të tilla mund të shkaktohen nga sëmundjet (kifoza, artriti, tuberkulozi), ekziston mundësia e ngushtimit të kanalit kurrizor, osteomielitit dhe një procesi malinj. Dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës është e mundur me kiste ovariane, endometriozë. Mjeku duhet të sqarojë të gjithë faktorët e rastit, duke kontrolluar gjendjen e pacientit për të gjetur se çfarë duhet bërë. Dhimbjet e shpinës në rajonin e mesit tek personat që vuajnë nga cistiti, tek pacientët me skoliozë dhe osteoartrit. Sëmundja Scheuermann-Mau mund të provokojë dhimbje. Në disa gra, dhimbja tregon ndërlikime në mbajtjen e fetusit.

Nëse duhet të nxitoni te mjeku?

Ka disa shenja dhimbjeje që tregojnë nevojën për të marrë ndihmë të kualifikuar sa më shpejt të jetë e mundur. Pra, nëse kur ecni pjesa e poshtme e shpinës përgjigjet me dhimbje, kollitja, teshtitja çon në një përkeqësim të ndjesisë, ndërsa ndjesitë përhapen në ekstremitetet e poshtme, duhet të bëni një takim me një neurolog. Do të ndihmojë gjithashtu nëse dhemb pjesa e poshtme e shpinës, ndjesitë janë të shurdhër, dhembja e shpinës, dhimbja përhapet në këmbë, është më e dukshme kur kolliteni dhe lëvizni. Ndoshta, simptoma të tilla tregojnë dhimbje të nervit shiatik, por një person ka nevojë për ndihmën më në kohë nga një mjek, kështu që nuk duhet të vononi të kontaktoni klinikën.

Një traumatolog mund t'ju tregojë se çfarë të bëni nëse shpina juaj dhemb në pjesën e poshtme të shpinës, nëse ndjesitë vijnë në sfondin e shtrirjes së muskujve ose ngritjes së një objekti shumë të rëndë. Për arsye të tilla, si dhe dhimbje për shkak të hipotermisë dhe ekspozimit ndaj rrymës, fillimisht është e nevojshme të përdorni kremra që aktivizojnë rrjedhjen e gjakut për tre ditë në shtëpi. Nëse gjatë kësaj periudhe gjendja nuk përmirësohet, duhet të bëni një takim me mjekun.

dëmtimi i shtyllës kurrizore në dhimbjet e shpinës

Masat dhe koha

Për tre ditë, mund të përpiqeni të ndihmoni veten me dhimbje shpine, lumbago. Sipas mjekëve që dinë saktësisht se çfarë duhet të bëjnë nëse u dhemb shpina në pjesën e poshtme të shpinës, më shpesh simptoma të tilla përjetojnë ata që për shkak të aktiviteteve të tyre detyrohen të punojnë shumë. Dhimbja zakonisht largohet vetvetiu brenda disa ditësh pas stërvitjes, megjithëse në raste të rralla të rënda ajo vazhdon për javë të tëra. Për të lehtësuar gjendjen, është e nevojshme të përdorni analgjezik, t'i jepni vetes pushim. Është e nevojshme të zbulohet eksperimentalisht në cilin pozicion dhimbja është më e dobët. Dy ditët e para duhet t'i siguroni vetes pushim në shtrat. Nëse ndjesitë nuk kanë kaluar në tre ditë, ato regjistrohen me një mjek.

Sindroma e mundshme e dhimbjes në sfondin e miozitit. Një proces i tillë patologjik zakonisht paraprihet nga hipotermia ose tensioni i rëndë i muskujve. Zona përgjigjet me ngurtësi, ndjesitë janë të mprehta, veçanërisht të forta kur përpiqeni të lëvizni. Mjeku gjithashtu do t'ju tregojë më së miri se çfarë të bëni nëse shpina juaj dhemb në pjesën e poshtme të shpinës për këtë arsye. Mjekët këshillojnë fillimisht të bëni një dush të ngrohtë, të gjeni rroba të përshtatshme të ngrohta dhe të braktisni plotësisht çdo aktivitet fizik. Tre ditët e para përdorni pomada që lehtësojnë procesin inflamator, lehtësojnë dhimbjen. Nëse ndjesitë nuk janë ulur, lini një takim me mjekun.

Dhimbje kronike dhe rrezatuese

Për atë që duhet të bëni nëse shpina dhemb në pjesën e poshtme të shpinës për shkak të spondilozës, mjeku do të tregojë vetëm pas një vlerësimi të kujdesshëm të gjendjes së pacientit. Sëmundja tregohet nga një sindrom dhimbjeje e fortë dhe e mprehtë, pjesa e poshtme e shpinës dhemb, këmbët dobësohen dhe mpihen. Me manifestime të tilla, duhet menjëherë të bëni një takim me një neurolog.

Spondiliti ankiloz mund të provokojë dhimbje. Një arsye e mundshme është një dështim metabolik ose patologji onkologjike. Në asnjë nga këto opsione, nuk do të jetë e mundur të ndihmoni veten, duhet të konsultoheni me një specialist të kualifikuar dhe një ekzaminim të hollësishëm të trupit.

dhimbje shpine pas zgjimit

Ndodh gjithashtu që një person të jetë i sigurt se dhimbja është e lokalizuar në shtyllën e mesit, por arsyeja e vërtetë është dështimi i funksionalitetit të organit të brendshëm. Dhimbja rrezatuese është e mundur nëse patologjia është e lokalizuar në legen, traktin gastrointestinal dhe veshkat. Shpesh dhimbja jep në pjesën e poshtme të shpinës me kancer. Është e pamundur të shtyhet një vizitë te mjeku nëse sindroma zgjat më shumë se tre ditë, nëse i ka paraprirë një dëmtim, nëse përveç rajonit të mesit, dhemb këmba dhe këmba e poshtme. Në rastin kur dhimbja shoqërohet me mpirje të gjymtyrëve, rajonit inguinal, është gjithashtu e pamundur të vonohet kontaktimi me klinikën.

Si të kontrolloni?

Nëse në mëngjes ju dhemb shpina në rajonin e mesit, kjo mund të konsiderohet një arsye e mjaftueshme për të kontaktuar një specialist. Së pari, mund të shkoni te terapisti lokal. Mjeku do të japë udhëzime për analiza dhe ekzaminime instrumentale, ridrejtuar te një mjek shumë i kualifikuar bazuar në detajet e rastit. Diagnoza më e saktë zakonisht bëhet nga një neurolog. Për ta bërë këtë, ju duhet të merrni rezultatet e MRI, EKG dhe ekzaminimin me ultratinguj. Mostrat e gjakut dhe urinës kontrollohen në laborator. Në disa raste, është e nevojshme të studiohet punksioni i palcës kurrizore, nëse dyshohet për sëmundje malinje, mostrat e indeve merren për një biopsi.

Si do të trajtohen?

Shumë njerëz kanë frikë të shkojnë te mjeku nëse në mëngjes u dhemb shpina në pjesën e mesit, sepse besojnë se mjeku do t'i dërgojë menjëherë për operacion. Sot, ekzistojnë shumë metoda efektive për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme të shtyllës kurrizore. Ekziston një metodë duke përdorur valët dhe fushat magnetike. Mund të ndihmojë administrimi i një ilaçi të krijuar për të trajtuar nyjet. Janë krijuar simulatorë rehabilitimi që rikthen shpejt lëvizshmërinë. Me dhimbje të forta dhe nevojën për të ndaluar inflamacionin dhe spazmën, mjeku do të bëjë një bllokadë.

dhimbje të forta në rajonin e mesit

Trajtimi medikamentoz i dhimbjes së shpinës përfshin marrjen e medikamenteve orale dhe injektuese. Shpesh një trajtim i tillë kombinohet me fizioterapi - kjo rrit efektivitetin. Përshkruani medikamente për të lehtësuar ënjtjen, për të lehtësuar ngurtësinë, për të eliminuar fokusin inflamator. Meqenëse të gjitha ilaçet e tilla kanë një listë të gjerë të kundërindikacioneve dhe efekteve anësore të mundshme, vetë-mjekimi me to është rreptësisht i ndaluar.